Αρχαιοκάπηλοι πιάστηκαν με άγαλμα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στη κατοχή τους (Photos)

Αρχαιοκάπηλοι πιάστηκαν με άγαλμα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στη κατοχή τους (Photos)

Μαρμάρινο άγαλμα που χαρακτηρίζεται ως μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, καθώς και άλλα αρχαία αντικείμενα, βρέθηκαν στην κατοχή τριών ατόμων, οι οποίοι συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στη Σπάρτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άγαλμα της θεάς Υγείας και χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους, και οι δράστες φέρονταν ότι διαπραγματεύονταν με αγοραστές προκειμένου να το πουλήσουν αντί μεγάλου χρηματικού ποσού.

Στην κατοχή των δραστών και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,

δύο ανιχνευτές μετάλλων,

δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,

δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,

τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

ένα σπρέυ πιπεριού,

οχτώ κινητά τηλέφωνα,

ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και

το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων και οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter