Ασυδοσία και θάνατος στο οικόπεδο Φράγκου

Ασυδοσία και θάνατος στο οικόπεδο Φράγκου

Νέα στοιχεία για αυθαιρεσίες δόμησης αλλά και παραβάσεις ως προς τη χρήση γης στον αιγιαλό και στην παραλία στην περιοχή Μάτι, με έμφαση στην περιφραγμένη έκταση όπου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, φέρνει στο φως το Documento. 

Η τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα αλλά και την κοινή γνώμη διεθνώς συνεχίζει να προκαλεί σάλο, καθώς προκύπτουν πρόσθετα δεδομένα που προκαλούν ερωτήματα για τη διαιώνιση στρεβλών καταστάσεων, οι οποίες αποτυπώνονται καρμπόν και με ένταση σε δασικές εκτάσεις και στην παραλιακή ζώνη της Αττικής.

Μικρογραφία αυτού που συμβαίνει σε πάμπολλες περιοχές της χώρας αποτελεί η ζώνη γης όπου εκτυλίχθηκε το δράμα των πυρκαγιών στη Ραφήνα και στον Μαραθώνα. Είναι ενδεικτικό ότι η περιφραγμένη έκταση στο Μάτι πάνω από τη θάλασσα χαρακτηρίζεται από το δασαρχείο Πεντέλης δημόσια δασική γη και διεκδικείται από ιδιώτες. Ως δασική δημόσια διακατεχόμενη έκταση, εκρίθη υπέρ του δημοσίου με απόφαση δικαστηρίου πρωτοδίκως, ενώ η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται ύστερα από έφεση κατά της απόφασης που ασκήθηκε. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι οι διεκδικητές της έκτασης είναι γνωστή οικογένεια της περιοχής στην ανατολική Αττική, η οικογένεια Φράγκου, με πολιτικές διασυνδέσεις από παλιά. Οπως ήδη έχει αποκαλύψει το Documento (29.7.2018), συνδέεται με τοπικούς κομματάρχες και πολιτευτές της ΝΔ – πρώην νομαρχιακή σύμβουλος ανατολικής Αττικής, με θείο που διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ως νομάρχης είχε κατηγορηθεί για ρευματοδότηση χιλιάδων αυθαιρέτων και πάει λέγοντας.

Πλήθος παρανομιών

Νέα στοιχεία προκύπτουν ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή, και δείχνουν ότι υπήρξαν αυθαιρεσίες κατά παράβαση όσων ορίζει η νομοθεσία τόσο για τη δόμηση όσο και για τη χρήση γης.

Οι επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος σε αυτοψία τους στις 26, 27 και 30 Ιουλίου στην έκταση όπου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι εντόπισαν πλήθος μη σύννομων παρεμβάσεων. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία δεν έχουν οικοδομική άδεια και δεν υπάγονται σε κάποιον από τους κατά καιρούς νόμους διευθετήσεων, τακτοποιήσεων και διάφορων ρυθμίσεων περί αυθαιρέτων (νόμοι 720/77, 1337/83, 4014/11, 4178/13, 4495/17).

Ως προς το οικόπεδο όπου ανευρέθηκαν οι πολλές σοροί, εκκρεμεί ζήτημα διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, δηλαδή καταπάτησης δημόσιου δάσους. Εχει κριθεί σε πρώτο βαθμό υπέρ του δημοσίου. Η απόφαση έχει εφεσιβληθεί και δεν έχει τελεσιδικήσει. Το δασαρχείο Πεντέλης χαρακτηρίζει την έκταση δημόσια δασική γη.

Στην περιοχή υπάρχει οργάνωση των χρήσεων γης με προεδρικό διάταγμα από το 2003 (ΦΕΚ Δ΄, αρ. φ. 199/6.3.2003) για την ευρύτερη περιοχή Μεσογείων. Στο ΠΔ η έκταση χαρακτηρίζεται ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται η ύπαρξη πρώτης και δεύτερης κατοικίας.

Οι εμπειρογνώμονες ήδη έχουν καταγράψει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου 1982, με απόφαση νομάρχη, έχει καθοριστεί στην έκταση αυτή η οριογραμμή αιγιαλού (στο φρύδι του γκρεμού) και η οριογραμμή παραλίας (οκτώ μέτρα προς τα μεσόγεια). Παράλληλα έχουν σημειώσει ότι στην έκταση δεν έχει εφαρμοστεί/υλοποιηθεί η οριοθέτηση και έχει υποχωρήσει το έδαφος στη ζώνη αιγιαλού – παραλίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν διατυπώσει την κρίση ότι η περιτοίχιση – περίφραξη με τοιχίο από σκυρόδεμα και συρματόπλεγμα επί αυτού παραβιάζει το άρθρο 23 του ν. 1337/83, που δεν επιτρέπει περιφράξεις σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή.

Με βάση την αυτοψία τους και τον εντοπισμό παράνομων κατασκευών και παρεμβάσεων, οι επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν αποστείλει ήδη επιστολές ελέγχου για την εφαρμογή του άρθρου 23 του ν. 1337/83 (Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις) στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) των δήμων Μαραθώνα – Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου, οι οποίες έχουν και την αρμοδιότητα σύνταξης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης για όλη την παράλια ζώνη.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεων ή οικισμών προ του 1923 και σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή ή την όχθη δημόσιων λιμνών δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις. Επίσης ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές είναι δυνατό με απόφαση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας να επιβληθεί η διακοπή των εργασιών κάθε είδους περίφραξης, καθώς και η κατεδάφιση περιφράξεων που έχουν τελειώσει, εφόσον αυτές παρεμποδίζουν την πρόσβαση προς την ακτή ή την όχθη δημόσιας λίμνης και στο μέτρο που η διακοπή ή η κατεδάφιση εξυπηρετεί την πρόσβαση αυτή ή συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι περιφράξεις θεωρούνται αυθαίρετες, κατά τη νομοθεσία.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από τους επιθεωρητές να συνεχίσουν την έρευνα, κατά προτεραιότητα, για την παραβίαση του ΠΔ χρήσεων γης του 2003 στη ζώνη αιγιαλού – παραλίας.

Το ΠΔ 6.3.2003 (ΦΕΚ 199 Δ΄) έχει τίτλο «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων (Ν. Αττικής)». Στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων (Ν. Αττικής) και ειδικότερα των δήμων Γέρακα, Παλλήνης, Ραφήνας, Γλυκών Νερών, Παιανίας, Σπάτων, Αρτέμιδος, Κρωπίας και Μαρκόπουλου Μεσογαίας και των κοινοτήτων Ανθούσας και Πικερμίου, περιοχή η οποία εμπίπτει εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου του Ν. Αττικής, που εγκρίθηκε με το από 22.6.1983 ΠΔ (Δ’ 284), καθορίζονται χρήσεις γης και όροι και περιορισμοί δόμησης κατά περιοχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter