Αθώοι Βαξεβάνης – Νοδάρος: Δικαστική απόφαση – κόλαφος για τον πρώην δήμαρχο του Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο

Αθώοι Βαξεβάνης – Νοδάρος: Δικαστική απόφαση – κόλαφος για τον πρώην δήμαρχο του Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο

Ηχηρό μήνυμα ότι η μαχητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία δεν φιμώνεται με μηνύσεις και εκφοβισμούς, έστειλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον πρώην δήμαρχο του Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και στους συνεργάτες του.

Το δικαστήριο μετά από τρείς συνεδριάσεις στο χρονικό διάστημα 8-29 Σεπτεμβρίου, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση όχι μόνο αθώωσε τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρο αλλά έστειλε την υπόθεση διαφθοράς που είχαν αποκαλύψει στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και σε συνδυασμό με τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ο πρώην δήμαρχος του Πύργου είχε μηνύσει τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρο επειδή είχαν αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2016 στο περιοδικό HOT DOC (Τεύχος 95 ) την σκανδαλώδη επιχείρηση συγκάλυψης δύο σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, με την μη έκδοση από το ΣΔΟΕ, των Εκθέσεων Ελέγχων για τον δήμο Πύργου που αφορούσαν:

α) Τη λήψη στη χρήση 2009 μερικώς εικονικών ως προς την συναλλαγή φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ με εκδότη τον γνωστό υπόδικο για κακουργήματα εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα που διαχειριζόταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα τα απορρίμματα με απευθείας αναθέσεις που λάμβανε από τον κ. Παρασκευόπουλο.

β) Τρεις περιπτώσεις εικονικών ως προς το σύνολο της συναλλαγής, φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας άνω του ενός εκ. ευρώ, με εκδότη την RUM EUROPE – TEXNIKH που αφορούσαν την αγορά του δεματοποιητή απορριμμάτων.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Σταυρόπουλος που χειρίστηκε τις δύο υποθέσεις επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του περιοδικού HOT DOC . Αποκάλυψε ότι οι αντίστοιχες Εκθέσεις Ελέγχου έπρεπε να είχαν επιδοθεί στον δήμο του Πύργου και στις δικαστικές Αρχές για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών και προστίμων πριν από ενάμιση χρόνο.

Μάλιστα για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων του ιδιώτη, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι η Έκθεση Ελέγχου συντάχθηκε τον Δεκέμβριο 2015 αλλά δεν επιδόθηκε ποτέ στον δήμο Πύργου καθώς ο τότε προϊστάμενος δύο ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί αρνήθηκε να την υπογράψει με το αιτιολογικό του δήθεν εντοπισμού νέων στοιχείων, τα οποία δεν προσκόμισε ποτέ. Αυτό είχε σαν συνέπεια οι Εκθέσεις Ελέγχου να βρίσκονται σήμερα καταχωνιασμένες στα συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με κίνδυνο παραγραφής.

Ο κ. Σταυρόπουλος αποκάλυψε επίσης στο δικαστήριο ότι η Εκθεση Ελέγχου για τις ποινικές ευθύνες των αυτοδιοικητικών παραγόντων του δήμου Πύργου επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου, διεγράφη περιέργως από το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα ELENXIS του Υπουργείου Οικονομικών. Αποκάλυψε επίσης ότι μετά από αυτό, επιχειρήθηκε η συρρίκνωση της συγκεκριμένης έκθεσης από 62 σελίδες που ήταν συνολικά σε πόρισμα 12 και μετά 16 σελίδων. Τις οποίες όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπογράψει.

Το ρεπορτάζ του περιοδικού HOT DOC επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του στο δικαστήριο και ο νυν γ.γ του δήμου Πύργου Χάρης Αντύπας .

Η πλευρά του κ. Παρασκευόπουλου υποστήριξε ότι όλα τα στοιχεία του ΣΔΟΕ είναι αναληθή και ότι κατά την διάρκεια της θητείας του Μάκη Παρασκευόπουλου στον δήμο Πύργου , τα πάντα έγιναν σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας.

Δήλωση συνηγόρου υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων, Γιάννη Απατσίδη

«Επιτέλους μετά από δύο περίπου χρόνια χρειάστηκε ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με Πρόεδρο την κ. Νικολέττα Λαμπρίδου, μέλη τις Πρωτοδίκες, κ.κ. Ευαγγελία Γόγολου και Κωνσταντίνα Μπαϊρακτάρη, και Εισαγγελέα τον κ. Σωτήριο Μπουγιούκο, για να πράξει ανεπηρέαστα και γενναία το αυτονόητο και την ίδια στιγμή σπάνιο για τα δικαστικά χρονικά. Το Δικαστήριο δεν αθώωσε απλώς τους δύο δημοσιογράφους, αλλά με την απόφασή του διαβίβασε τα Πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για να διερευνηθούν οι σκοτεινές συνθήκες διαγραφής από το Elenxis της έκθεσης ελέγχου για τα εικονικά τιμολόγια του Δήμου Πύργου Ηλείας, αλλά και για το εάν εν τέλει υπογράφηκε η επίμαχη έκθεση, που λιβανίζεται επί τρία ολόκληρα χρόνια και παραμένει ενταφιασμένη σε κάποιο ερμάριο του δαιδαλώδους ελεγκτικού μηχανισμού. Θέλω να πιστεύω ότι μετά τα συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία κάποιοι υπεράνω κριτικής και ελέγχου θα λογοδοτήσουν επιτέλους στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηλείας και Πατρών, που δεν είναι υπεράνω ελέγχου από την Επιθεώρηση Δικαστών και Εισαγγελέων.»

Δήλωση Κώστα Βαξεβάνη

«Ο κύριος Παρασκευόπουλος, προσπάθησε μέσα από τη μήνυση (όπως συμβαίνει συχνά δυστυχώς), να αποφύγει τις απαντήσεις για το τι συνέβη με τις αναθέσεις διακομιδής σκουπιδιών στον Καράμπελα που στοίχισε κοντά ένα εκατομμύριο. Πήγε όμως για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως το θέμα δεν ήταν «η τιμή και η υπόληψη» του πρώην Δημάρχου, αλλά η ώσμωση μεταξύ σκουπιδιών και πολιτικής, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το δικαστήριο έστειλε τα πρακτικά της δίκης με όσα αποκαλύφθηκαν από τις καταθέσεις και τα έγγραφα για έρευνα στην Εισαγγελία. Είναι ένα μάθημα για τον ίδιο και όσους επιχειρούν παρά το δημόσιο ρόλο τους που απαιτεί συνεχή και διαφανή έλεγχο, να καταφεύγουν σε προσπάθειες φίμωσης. Ευχόμαστε καλή τύχη στον κύριο Παρασκευόπουλο και την περιπέτειά του.»

Δήλωση Μάκη Νοδάρου

« Η απόφαση του δικαστηρίου να μας αθωώσει ομόφωνα και να στείλει την υπόθεση για περαιτέρω διερεύνηση στον αρμόδιο εισαγγελέα , επιβεβαιώνει πλήρως την πολύχρονη έρευνα που κάναμε, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας , για την μπόχα , την διαπλοκή και την διαφθορά που κρύβεται πίσω από την διαχείριση των απορριμμάτων επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου.»

Πηγή: apokalypseis.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter