Αθωώθηκαν οι αστυνομικοί που έγδυσαν γυναίκα στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ

Αθωώθηκαν οι αστυνομικοί που έγδυσαν γυναίκα στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ

Με μία απόφαση που ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας έβγαλε «λάδι» τους δύο αστυνομικούς που το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2013 είχαν δώσει εντολή να γίνει σωματικός έλεγχος, ο οποίος κατέληξε σε εξευτελιστικό γδύσιμο της Πόπης Μέλλιου, στον 6ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., όπου είχε προσαχθεί από αστυνομικούς της «ΔΙΑΣ»

“Αν βάλουμε τη φωτογραφία της κ. Μέλλιου δίπλα σε αυτήν της Ουρλίκε Μάινχοφ ή της Πόλα Ρούπα, η οποία είναι ανάλογης ηλικίας, δεν θα δούμε ιδιαίτερες διαφορές, άρα το προφίλ της (σ.σ.: μίας σχετικά μεγάλης σε ηλικία, γκριζομάλλας, γυναίκας) δεν αρκούσε για να μην προσαχθεί. Επίσης, η κ Μέλλιου δεν προσήχθη στο Κολωνάκι αλλά στα Εξάρχεια, μια περιοχή που είναι γνωστό ότι είναι εκτός της συντεταγμένης Πολιτείας”: με αυτό το “επιχείρημα”, μεταξύ άλλων, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών προσπάθησε να ισχυριστεί ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα κατά την προσαγωγή της Πόπης Μέλιου στη Γ.Α.Δ.Α., από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2013

Γ. Κούρτοβικ: Πρωτοφανής η απόφαση, η συνέχεια στο ΕΔΑΔ

Η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, κ. Γιάννα Κούρτοβικ, χαρακτήρισε την απόφαση πρωτοφανή και σημείωσε ότι για μία ακόμα φορά το προαναφερθέν άρθρο παραμένει «αδικαίωτο, καθώς ποτέ δεν έχει αξιοποιηθεί για την καταδίκη αστυνομικού ενώ, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δίνει το “πράσινο φως” στους αστυνομικούς που δρουν κατά αυτόν τον τρόπο να συνεχίσουν τις παράνομες πρακτικές τους».

Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια αφού κ. Κούρτονιβ ζήτησε να γίνει το συντομότερο η καθαρογραφή των πρακτικών, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφορικά με το γεγονός που προσωρινά -και μετά από μία χρονοβόρα και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία για την κ. Μέλλιου-, μπαίνει στο «συρτάρι» της δικαιοσύνης θυμίζουμε τα εξής:

Η προσαγωγή της έγινε στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Τζαβέλλα, διότι είχε το «θράσος» να… καταγράψει τις πινακίδες των μηχανών των αστυνομικών. Από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ με πρόσωπα καλυμμένα από τα κράνη και χωρίς διακριτικά τής ζητήθηκαν τα στοιχεία της και έγινε προσαγωγή όταν και η ίδια ζήτησε τα στοιχεία του αστυνομικού οργάνου που της έκανε τον έλεγχο, κάτι που όμως αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου υπέστη για αρκετή ώρα τις γνωστές διαδικασίες εκφοβισμού και της έγινε σωματική έρευνα. Μια αστυνομικός την οδήγησε σε δωμάτιο για σωματικό έλεγχο, με την οδηγία «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό». Εκεί την ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα και τα εσώρουχα, και μάλιστα με ανοιχτές τις γρίλιες του παραθύρου που έβλεπε σε κτήριο γραφείων με πολύ κόσμο.

Πρωτόδικα, όπως προαναφέραμε, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, όμως η έδρα αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει για εξευτελιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τον αστυνομικό που έδωσε την εντολή για το σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της Πολιτείας της ΓΑΔΑ, όπου έγινε το περιστατικό. Αθώωσε μόνο την αστυνομικό που έκανε το σωματικό έλεγχο, με το σκεπτικό ότι εκτελούσε εντολή. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter