Αξιολόγηση: Εξελίξεις μέχρι την Πέμπτη βλέπουν στο Μαξίμου – Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει

Αξιολόγηση: Εξελίξεις μέχρι την Πέμπτη βλέπουν στο Μαξίμου – Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει

Μικρό καλάθι κρατά το Μαξίμου για τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όσο αφορά στην τελική απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τέτοια απόφαση θα παρθεί όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σημειώνει ότι από τη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου «περιμένουμε να φανεί αν και πόσο χώρο στη διαπραγμάτευση θα αφήσει το ΔΝΤ».

Παρασκηνιακά πάντως η Αθήνα δείχνει να αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου με αντάλλαγμα μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την επαναφορά στα εργασιακά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έστω και σε βάθος χρόνου. Τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση των συντάξεων μπορεί να ενταχθούν στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (κόφτης).

Ωστόσο μέχρι αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις ήδη γνωστές απαιτήσεις, ενώ από τη δική του πλευρά ο Β. Σόιμπλε «μοιάζει να δυσκολεύεται να δώσει κάτι παραπάνω σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

Το πιο πιθανό σενάριο είναι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να «πέσει» στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση από πλευράς την Κομισιόν, προκειμένου να υπάρχει μία βάση συζήτησης στο EuroWorkingGroup την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου στην Κουμουνδούρου ερωτηθείς αν θα τελειώσει η αβεβαιότητα απάντησε «Ναι, θα τελειώσει».

Ενδεικτική, περί των προθέσεων των κυβερνητικών στελεχών, είναι και η δήλωση του ΥΠ.ΕΘ.Α Πάνου Καμμένου χθες στη Realnews, ότι «μείωση αφορολόγητου χωρίς μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, ή του φόρου των επιχειρήσεων που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, δεν μπορεί να γίνει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter