Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία που θα την «ξεμπλοκάρει»

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία που θα την «ξεμπλοκάρει»

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση αναμένεται να εισαχθεί αύριο Τρίτη τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφορικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η τροπολογία έχει ήδη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ» και φέρει γενικό αριθμό 1245 και ειδικό αριθμό 97.

Με αυτή το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σκοπεύει να υπερκεράσει το «μπλόκο» που έχει επιβάλλει η ΑΔΕΔΥ στην όλη διαδικασία. Στις 9 Αυγούστου έληγε και η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρόλα αυτά η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της ζήτησε από τους υπαλλήλους να μην καταθέσουν τα έντυπα της αξιολόγησης παρέχοντας παράλληλα και πλήρη κάλυψη στους απείθαρχους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Η απάντηση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έρχεται με την τροπολογία που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή. Με αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, όσοι προϊστάμενοι δεν προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους απλά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων. Με λίγα λόγια δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος στις όποιες κρίσεις και άρα να ανελιχθούν ιεραρχικά. Με την τροπολογία ουσιαστικά δίδεται συνολικά προθεσμία ενός μηνός στους υπαλλήλους του Δημοσίου να συμμορφωθούν και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της αξιολόγησης.

Προθεσμία ενός μήνα

Πιο αναλυτικά, τόσο οι αξιολογούμενοι όσο και οι αξιολογητές μπορούν να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν με δική τους πρωτοβουλία το έντυπο αξιολόγησης από την ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ή από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Σε 10 μέρες από τη ψήφιση και δημοσίευση της τροπολογίας οι αξιολογούμενοι έχουν υποχρέωση να καταθέσουν, συμπληρωμένα, τα φύλλα αξιολόγησής τους στον Α’ αξιολογητή, κοινοποιώντας την Διεύθυνση Προσωπικού.

Αν μετά από 10 μέρες ο αξιολογούμενος δεν συμπληρώσει και υποβάλλει το φύλλο αξιολόγησης του, η διαδικασία δεν αναστέλλεται αλλά ο Α’ αξιολογητής (Προϊστάμενος), υποχρεούται στις επόμενες 10 ημέρες να συμπληρώσει εκείνος το φύλλο αξιολόγησης κατά το οικείο σκέλος και να το υποβάλλει στο Β’ αξιολογητή, κοινοποιώντας της Διεύθυνση Προσωπικού.

Σε περίπτωση που στις επόμενες 10 ημέρες ο Α’ αξιολογητής δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του, ο Β’ αξιολογητής υποχρεούται να συμπληρώσει εκείνος το φύλλο αξιολόγησης κατά το οικείο σκέλος και να το υποβάλλει στη Διεύθυνση Προσωπικού.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε κάθε περίπτωση εντός ένα μήνα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τυχόν κωλυσιεργία σε προηγούμενο στάδιο της αξιολόγησης. Έτσι το βάρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πέφτει στην ουσία στους προϊσταμένους του Δημοσίου και όχι στους απλούς υπαλλήλους.

Κύκλοι του υπουργείου σχολίαζαν στο documentonews.gr, ότι το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι τιμωρητικό για τον υπάλληλο, και το χαρακτηρίζουν ως ότι πιο δημοκρατικό για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά θεσπίζεται ο καθένας να ευθύνεται με βάση τις αρμοδιότητες του αναφορικά με την προώθηση του συστήματος αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης αφορά το 2016, καθώς η αξιολόγηση για το τρέχον έτος σημαίνει ότι τα αντίστοιχα φύλλα θα πρέπει να παραδοθούν την άνοιξη του 2018. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter