Αυστραλία: Η αστυνομία παγίδευσε φόρουμ παιδόφιλων στο «σκοτεινό Διαδίκτυο»

Αυστραλία: Η αστυνομία παγίδευσε φόρουμ παιδόφιλων στο «σκοτεινό Διαδίκτυο»

Η ειδική ομάδα Argos της αστυνομίας του Κουίνσλαντ διαχειριζόταν μυστικά για ένα χρόνο την ιστοσελίδα παιδοφιλικού περιεχομένου «Child Play» στο πλαίσιο επιχείρησης, κατά την οποία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις και απέτρεψε πολλούς βιασμούς ανηλίκων, ακόμη και μικρών παιδιών.

 Μετέτρεψε το Child Play σε ιστοσελίδα-μαΐμού, παγίδα για παιδεραστές που συχνάζουν στο διαβόητο dark web, το «σκοτεινό Διαδίκτυο», όπου για να μπει κανείς χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικούς κωδικούς.

Την ανάμειξη της αστυνομίας στη διαχείριση του φόρουμ «Child Play», όπου χιλιάδες παιδόφιλοι από όλο τον κόσμο μοιράζονταν πορνογραφικό υλικό το οποίο μαγνητοσκοπούσαν οι ίδιοι με τα ανήλικα θύματά τους, αποκάλυψε η νορβηγική εφημερίδα VG, η οποία για μήνες προσπαθούσε να εντοπίσει τα διαδικτυακά ίχνη του διαχειριστή.

Τρεις μήνες νωρίτερα η ομάδα Argos είχε συλλάβει τον Καναδό Μπέντζαμιν Φόλκερ την ώρα που ετοιμαζόταν να προβεί σε σεξουαλική επίθεση κατά ενός τετράχρονου παιδιού στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Φόλκερ ήταν ο ιδρυτής του φόρουμ «Child Play», το οποίο εκτιμάται ότι από τον Απρίλιο του 2016, οπότε και εμφανίστηκε στο «σκοτεινό» Διαδίκτυο έως τον περασμένο μήνα, οπότε και η αστυνομία της Αυστραλίας το έκλεισε, είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 3.000 με 4.000 ήταν ενεργοί. Περίπου 100 «παραγωγοί» κατέγραφαν με κάμερες το βιασμό ανηλίκων και μοιράζονταν βίντεο και εικόνες με την εν λόγω «κοινότητα», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», με την οποία μοιράστηκε την έρευνά της η νορβηγική VG.

«Η αντιλαμβανόμενη ανωνυμία και ο «ασφαλής παράδεισος» που υποτίθεται ότι παρέχει αυτό το περιβάλλον διευκολύνει την ανταλλαγή υλικού εκμετάλλευσης ανηλίκων από τους χρήστες, στους οποίους παρέχει μια πλατφόρμα για να μοιράζονται τις αποκρουστικές ιδεολογίες τους και ένα μέσο κοινοποίησης των μεθοδολογιών που ακολουθούν για να αποφεύγουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», εξηγεί στον Guardian ο επικεφαλής της ομάδας Argos, επιθεωρητής Τζον Ράουζ.

Μετά τη σύλληψη του Φόκλνερ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης, οι αστυνομικοί μετέφεραν την ιστοσελίδα σε σέρβερ της Αυστραλίας και ξεκίνησαν να κάνουν αναρτήσεις χρησιμοποιώντας το λογαριασμό του πρώην διαχειριστή. Την συνέχισαν στο όνομά του για να μην εξαφανιστούν οι χρήστες και διαδικτυακοί συνεργοί του στο έγκλημα. Η εν λόγω κοινότητα περίμενε μια ανάρτηση το μήνα από τον Φόλκνερ. Εάν δεν εμφανιζόταν, τα μέλη της θα καταλάβαιναν ότι η ιστοσελίδα είχε παραβιαστεί.

Κάθε ανάρτηση έπρεπε στο τέλος να έχει μια φωτογραφία παιδικής εκμετάλλευσης, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νομικά εμπόδια σε ενδεχόμενες μυστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην Αυστραλία, διότι οι υπηρεσίες νομικής προστασίας επιτρέπουν στην αστυνομία να αναρτά υλικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη παιδόφιλων, καθώς και τη διάσωση των θυμάτων τους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter