Αυστρία: (Ακρο)δεξιό πολιτικό κουστούμι στα μέτρα του θέλει ο Κουρτς

Αυστρία: (Ακρο)δεξιό πολιτικό κουστούμι στα μέτρα του θέλει ο Κουρτς

Τελείως πεπεισμένος πως σε συνασπισμό με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων θα μπορέσει να σχηματίσει μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Αυστρία, εμφανίζεται σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera” – που την αναπαράγουν το απόγευμα διάφορα αυστριακά ΜΜΕ — ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ως νικητής των πρόωρων εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε λάβει την περασμένη Παρασκευή την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, προχωρώντας από προχθές Τετάρτη σε έναν πρώτο γύρο κυβερνητικών διαπραγματεύσεων με το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που θα είναι πιθανότατα και ο μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

Επικεντρώνοντας, προφανώς, στο πρόσωπό του τους προσανατολισμούς και τις αποφάσεις για την νέα αυστριακή κυβέρνηση, ο 31χρονος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόκειται να είναι ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη, τονίζει στη συνέντευξή του πως “η κυβέρνηση μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη, ή δεν θα υπάρξει”.

Όπως σημειώνει, με το Κόμμα των Ελευθέρων τους ενώνει η κοινή επιθυμία για μία βαθιά αλλαγή στην Αυστρία, και στις διαπραγματεύσεις “θα θέσω σαφώς ως προϋπόθεση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανταποκρίνεται στις δικές μου θεμελιώδεις αρχές και στις δικές μου, προσανατολισμένες στην Ευρώπη πεποιθήσεις”.

“Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι υπουργός Εξωτερικών και καθένας γνωρίζει ότι είμαι φιλοευρωπαϊκά προσανατολισμένος και στρατεύομαι σε αυτό, κάτι που θα πράττω και στο μέλλον”, τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως η Αυστρία θα χρησιμοποιήσει την Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για να δώσει νέα ώθηση σε κοινοτικές μεταρρυθμίσεις.

Για την ανάληψη της διακυβέρνησης της Αυστρίας, ο ίδιος δεν αισθάνεται πολύ νέος, καθώς, όπως ισχυρίζεται, “εγώ έχω συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία για να αναλάβω αυτή τη νέα ευθύνη”.

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μιλάνου, ο Κουρτς χαιρετίζει τη μείωση των αφίξεων μεταναστών στη Σικελία, σημειώνοντας πως, ωστόσο η Ευρώπη ακόμη δεν έχει φθάσει στον στόχο ως προς την προσφυγική πολιτική και την προστασία των συνόρων, διότι, όπως παρατηρεί, “το κεντρικό σημείο είναι να μην μπορούν οι μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη”.

“Ενόσω δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την άφιξη παράνομων μεταναστών, η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα θα απειλείται. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε στους μετανάστες μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό θα έπειθε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να έλθουν στην Ευρώπη, κάτι που θα μας έφερνε αντιμέτωπους με αφόρητες εντάσεις”, αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να παρέχεται φροντίδα σε μετανάστες μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει “το ταχύτερο δυνατό”να επιστρέφονται στη χώρα τους.

“Εάν χάσουμε τον έλεγχο σε χώρες όπως η Αυστρία, θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια”, αναφέρει, επαινώντας στη συνέχεια τις σχέσεις ανάμεσα στη Βιέννη και στη Ρώμη και υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία είναι μία χώρα που “προσωπικά βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου”.

Παραδίδοντας την περασμένη Παρασκευή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εντολοδόχο, πλέον, καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν είχε επισημάνει πως θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή “ώστε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης να βρεθούν στο επίκεντρο τα συνολικά συμφέροντα της Αυστρίας και του πληθυσμού της”.

Εξάλλου, στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του με την ευκαιρία της σημερινής 62ης επετείου της αυστριακής Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας, ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε τη σημασία του σεβασμού των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ως σταθερές αξίες, παράλληλα με το Σύνταγμα και το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της χώρας.

Απευθυνόμενος προφανώς στην υπό σχηματισμό μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Αυστριακός πρόεδρος επισήμανε πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών μπορεί να δείχνει τη θέληση για αλλαγή, “ωστόσο απαιτείται μία ακριβής διαφοροποίηση ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και σε εκείνα που στη χώρα αποτελούν σταθερές αξίες”.

Για τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αυστριακός πρόεδρος ανέφερε πως, παραδίδοντας του την περασμένη εβδομάδα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, του είχε αποσαφηνίσει πως μία προϋπόθεση για τη νέα κυβέρνηση, προς το συμφέρον της Αυστρίας, είναι η πίστη της στην Ευρώπη, ενώ στην μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι το αργότερο στην εθνική επέτειο του 2022 – που κανονικά θα λήγει η θητεία της – θα αξιολογηθεί, μεταξύ άλλων, ως προς τον χωρίς προϋποθέσεις σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter