Αυστρία για Ισπανία: Αυστηρή καταδίκη της βίας

Αυστρία για Ισπανία: Αυστηρή καταδίκη της βίας

Ήδη από τις παραμονές του αμφιλεγόμενου χθεσινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ήταν σαφές πως η Ισπανία δεν θα έπρεπε να αναμένει υποστήριξη από την Αυστρία, καθώς από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού -από τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν και από τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς- διευκρινιζόταν πως δεν επρόκειτο να αναμιχθούν στη διαμάχη, στάση την οποία φαίνεται πως τήρησαν και χθες, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία.

Τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης επέκριναν την απαγόρευση της διενέργειας του δημοψηφίσματος, ενώ στις χθεσινοβραδινές αντιδράσεις τους καταδίκαζαν έντονα τη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Δεν θα ερμηνεύσει το ισπανικό Δίκαιο, απαντούσε τις προηγούμενες ημέρες ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στο ερώτημα εάν, παρά τις ισπανικές νομικές ρυθμίσεις, μπορεί να σταθεί πολιτικά ή ηθικά η απαγόρευση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος διευκρίνιζε εδώ και ημέρες πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας».

Προχθές Σάββατο, ο ίδιος, σε συνέντευξή του, ενόψει των αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, των οποίων αναμένεται με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι θα είναι ο νικητής, εξέφραζε την ανησυχία του, τονίζοντας πως έχει εκτραπεί η κατάσταση στην Καταλονία, πως ο ίδιος δεν υποστηρίζει διασπάσεις κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε μερικές περιοχές υπάρχουν ωστόσο έντονοι συναισθηματισμοί, πριν συμπληρώσει «δεν θέλουμε να έχουμε ιδιαίτερη ανάμιξη».

«Η άμεση δημοκρατία πρέπει να είναι εφικτή και εξάλλου η διάσπαση αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου», διατεινόταν παραμονές του δημοψηφίσματος ο αρχηγός της αυστριακής αντιπολίτευσης και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Χθες βράδυ, ο γενικός γραμματέας και ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι τόνιζε πως, μπροστά στην κλιμάκωση της βίας στην Καταλονία, η ηγεσία της ΕΕ θα πρέπει να ανακαλέσει την ισπανική κεντρική κυβέρνηση στην τάξη και να της ζητήσει να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς, όπως σημείωνε, είναι τρομερό να γίνεται αδιάκριτα χρήση βίας κατά του ίδιου του πληθυσμού της χώρας, ενώ αν αυτές οι εικόνες προέρχονταν από τη Ρωσία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επέβαλαν επιπλέον κυρώσεις.

Καταδικάζοντας «με δριμύτητα» τη χρήση βίας από την πλευρά των ισπανικών αρχών ασφαλείας και απευθύνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης, η επικεφαλής των υποψηφίων, ευρωβουλευτής των Αυστριακών Πρασίνων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ, δήλωνε χθες βράδυ «βαθιά σοκαρισμένη» από την βίαιη όξυνση της κατάστασης στην Καταλονία.

Η ίδια είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «νόμιμο» το δημοψήφισμα, ζητώντας να διενεργηθεί κατά το παράδειγμα της Σκωτίας, σε συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση.

Υπέρ της διενέργειας του δημοψηφίσματος στην Καταλονία είχε ταχθεί επίσης ο αρχηγός του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Ματίας Στρολτς, επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με το διεθνές εθιμικό δίκαιο, κάθε λαός έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, πως η απαγόρευση της διενέργειας του δημοψηφίσματος συνιστά παραβίασή του και δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά αντιθέτως με την απαγόρευση ενισχύονται εκείνοι που επιδιώκουν τη διάσπαση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter