Αυστρία: Η Τουρκία είναι πάλι «ο παίχτης-κλειδί» για το Κυπριακό

Αυστρία: Η Τουρκία είναι πάλι «ο παίχτης-κλειδί» για το Κυπριακό

Το σημερινό κεντρικό άρθρο της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ» έχει τίτλο:«Η Τουρκία είναι πάλι ο παίχτης-κλειδί», σημειώνοντας εισαγωγικά, πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να υπάρξει μία καλή είδηση.

Εάν δηλαδή «οι πρόεδροι του ελληνικού νοτίου τμήματος και του τουρκικού Βορρά» της Κύπρου, έπειτα από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων βρουν μία φόρμουλα για την επανένωση.

Αυτό θα σήμανε το τέλος μίας διαίρεσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, την πτώση του τελευταίου τείχους στην Ευρώπη, το επανενωμένο νησί θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ μέχρι 60% και από τους διαπραγματευτές ακούγεται πως τώρα οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι καλύτερες από ποτέ.

Όχι μόνον η Κύπρος θα ήταν πλέον διαφορετική, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έπειτα από μία συμφωνία, η ΕΕ θα είχε μεμιάς 300.000 πολίτες επιπλέον, τους Τουρκοκύπριους, ενώ για πρώτη φορά θα είναι αναπτυγμένοι και μερικές χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, σε μία περιοχή της ΕΕ, διότι η εγγυήτρια δύναμη του Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία, δεν θα αποσύρει όλους τους 35.000 στρατιώτες της που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί.

Όπως σημειώνει η αρθρογράφος, Ίνγκριντ Στάινερ-Γκάσι, η Τουρκία είναι στις συνομιλίες για την Κύπρο «ο παίχτης-κλειδί», έχοντας κρατήσει στο πρόσφατο παρελθόν «εκπληκτικά εποικοδομητική στάση, παρά την αυταρχική και καταπιεστική πορεία της ηγεσίας του Ερντογάν».

Η Άγκυρα έχει να κερδίσει πολλά: έως τώρα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως με μία αλλαγή της πορείας και μία συμφωνία για την Κύπρο, θα άνοιγαν αυτόματα για την Τουρκία επιπλέον κεφάλαια στις συνομιλίες για μία ένταξη στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων, εκείνα για τη διακίνηση εμπορευμάτων και για την τελωνειακή ένωση.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της «Κουρίρ», στη συνέχεια οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως ζητούν ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς -θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία για την Κύπρο- ή θα διαπραγματευτούν και θα παραβλέψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter