Αυστρία: Καταδίκη πρώην ανώτερου στελέχους του Κόμματος των Ελευθέρων για ναζιστική δραστηριοποίηση

Αυστρία: Καταδίκη πρώην ανώτερου στελέχους του Κόμματος των Ελευθέρων για ναζιστική δραστηριοποίηση

Σε φυλάκιση 24 μηνών, εκ των οποίων οι 16 χωρίς αναστολή, καταδικάστηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Ίνσμπρουκ, ένας πρώην επικεφαλής οργάνωσης του συγκυβερνώντος στην Αυστρία – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, με την κατηγορία της ναζιστικής δραστηριοποίησης.

Ο πενηντάχρονος κατηγορούνταν, μεταξύ άλλων, για την αποστολή ναζιστικού υλικού (φωτογραφικών και κειμένων ναζιστικού περιεχομένου) μέσω της εφαρμογής WhatsApp του Διαδικτύου και με τίτλο “Ο αγώνας μας”, ενός βίντεο, πολλών φωτογραφιών αλλά και αφισών, όπως για παράδειγμα μίας με την επιγραφή «Wanted» και την φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ και το κείμενο : «Αγνοούμενος από το 1945 – Αδόλφε, δώσε σημεία ζωής. Η Γερμανία σε χρειάζεται. Ο γερμανικός λαός».

Στις φωτογραφίες απεικονίζονταν, μεταξύ άλλων, ο αετός του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ με τον αγκυλωτό σταυρό και ο σκούφος με την νεκροκεφαλή των “Ες Ες”, που συνοδεύονταν από το κείμενο : “Αγαπητοί πρόσφυγες, στον σκούφο αυτόν αναγνωρίζετε τον επεξεργαστή της υπόθεσής σας”.

Ένας μπλόγκερ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου είχε αναρτήσει το ναζιστικού περιεχομένου υλικό, γεγονός που προκάλεσε την έναρξη των ερευνών από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και ανάγκασε σε παραίτηση το ανώτερο στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων τόσο από τα αξιώματά του όσο και από μέλος του κόμματος, ενώ οδήγησε και στη δίωξη και την τωρινή καταδικαστική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου.

Η καταδίκη του πενηντάχρονου πρώην ανωτέρου στελέχους των Ελευθέρων, έγινε για παραβίαση του αποκαλούμενου “Νόμου Απαγόρευσης”, ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την πρώτη μεταπολεμική αυστριακή κυβέρνηση, και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από … “απλή” συνθηματολογία μέχρι σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα, σχεδόν πάντα, από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter