Αυστρία: Νέος πρόεδρος το «προσφυγόπουλο» Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν (Photos)

Αυστρία: Νέος πρόεδρος το «προσφυγόπουλο» Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν (Photos)

Πρόεδρος για όλους τους πολίτες της Αυστρίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, διαμήνυσε ότι θα είναι ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, κατά τη σημερινή ορκωμοσία του στην Αυστριακή Εθνοσυνέλευση, δίνοντας το στίγμα της θητείας του για τα επόμενα έξι χρόνια στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να κάνει έμμεση αναφορά στο γεγονός πως έφθασε στην Αυστρία ως προσφυγόπουλο και τώρα είναι ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας. Στο επίκεντρο της ομιλίας του μετά την ορκωμοσία, ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων της Εθνοσυνέλευσης (της Άνω και της Κάτω Βουλής) και παρουσία πολλών δεκάδων κορυφαίων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος έθεσε το έργο των μεταπολεμικών γενιών στην Αυστρία για την ανασυγκρότησή της, τον γεφυροποιό ρόλο της, τη σημασία του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της, στο οποίο διακήρυξε την πίστη του.

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων της Αυστρίας (των οποίων ο ίδιος είναι, κατά το Σύνταγμα, ο ανώτατος διοικητής), στην προοπτική για αλλαγές στη χώρα, αλλά και στο Ολοκαύτωμα, «το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας», για να σημειώσει πως οι Αυστριακοί υπήρξαν «θύματα, αλλά και θύτες», σε αυτή που ο ίδιος θεωρεί «τη σκοτεινότερη σελίδα της αυστριακής ιστορίας».

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, προέκυψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την αποφασιστικότητα των πολιτικών της Ευρώπης για συμφιλίωση και ενότητα και αποτελεί έναν χώρο ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας, όπου δεν έχει θέση η βία στις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αλλά η ΕΕ παραμένει ακόμη ανολοκλήρωτη και ευάλωτη, ενώ ο Βαν ντερ Μπέλεν διαβλέπει τον κίνδυνο οι άνθρωποι να παρασυρθούν, μέσα από απλουστεύσεις, στον εθνικισμό και στον απομονωτισμό.

Με τις λέξεις «η Αυστρία είμαστε όλοι εμείς», ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε επανειλημμένα στην ομιλία του τη συνοχή στην κοινωνία, ανεξάρτητα από πού προέρχονται οι άνθρωποι της, απορρίπτοντας τις διακρίσεις – όπως απέναντι σε ομοφυλόφιλους – καθώς και τους ισχυρισμούς περί διάσπασης της κοινωνίας, διότι, όπως σημείωσε, αυτό είναι σημαντικό σε εποχές αλλαγών, με τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, με την προσφυγιά και τη μετανάστευση, με τον εθνικισμό και την τρομοκρατία ή την κλιματική αλλαγή.

Επευφημούμενος και συνοδευόμενος από πολλές χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί μπροστά και γύρω από το επιβλητικό, ελληνικού νεοκλασικού ρυθμού κτίριο της αυστριακής Βουλής – με το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς να δεσπόζει στο προαύλιο της – ο νέος Αυστριακός πρόεδρος μετέβη πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο, στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

Μετά την σύντομη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, βρέθηκε στη συνέχεια στην Πλατεία των Ηρώων, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων του απέδωσαν στρατιωτικές τιμές, παρουσία κόσμου που είχε την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τον νέο πρόεδρο της χώρας του.

Το απόγευμα, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος θα δεχθεί τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, η οποία θα του υποβάλει τυπικά (όπως προβλέπει το αυστριακό Σύνταγμα) την παραίτησή της — που πάντως δεν θα γίνει δεκτή.

Ο 72χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός για ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, ήταν ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών την 4η Δεκεμβρίου.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, υπαρχηγού του κόμματος και έως τώρα δεύτερου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.

Με την σημερινή ορκωμοσία του, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος – ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά, στη μεταπολεμική Αυστρία και ο πρώτος οικολόγος στο ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης – ανέλαβε για τα επόμενα έξι χρόνια τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

Κανονικά η ορκωμοσία του νέου προέδρου ήταν προγραμματισμένη για την 8η Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη εξαετής θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παρέμεινε για έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, την 1η Ιουλίου – ελέω της προσφυγής της Ακροδεξιάς – του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, του οποίου νικητής ήταν επίσης ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Με την ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου κλείνει ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 – με το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα των δώδεκα μηνών, που η Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προσπάθησε να μετατρέψει σε άγρια αρένα – και σημαδεύτηκαν από τις αναβολές τους και από τις συνολικά τρεις αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter