Αυτό το πόθεν έσχες Στουρνάρα βρήκε… μια χαρά η Επιτροπή!

Αυτό το πόθεν έσχες Στουρνάρα βρήκε… μια χαρά η Επιτροπή!

Την ώρα που το FBI βλέπει μαύρο χρήμα, η Επιτροπή Πόθενς Έσχες της Βουλής… νίπτει τας χείρας της για την περίπτωση Στουρνάρα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως είχε αποκαλύψει το Documento στις 19 Νοεμβρίου, εμφανίστηκε με ουκ ολίγες “ατασθαλίες” στο πόθεν έσχες του, με περισσότερο γνωστή την υπόθεση Πισίνα, όπου ο τέως υπουργός είχε… ξεχάσει να την δηλώσει στην βίλα του στην Σύρο.

Δείτε το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη:

Την εποχή που ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών είναι ένθερμος υποστηρικτής της λιτότητας και της φορολόγησης που τελικώς πλήττει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ο ίδιος αποκρύπτει περιουσιακά στοιχεία του από τη δήλωση πόθεν έσχες, όπως άλλωστε και η σύζυγός του.

Όλως τυχαίως, τα περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται σχετίζονται με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ τον οποίο ο ίδιος επιβάλλει, δηλαδή με ακίνητα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κεντρικός τραπεζίτης της χώρας στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2012 και 2013 και έως τον Ιούνιο του 2014 ξεχνά να δηλώσει 150 τετραγωνικά για τη βίλα του στη Σύρο, αλλά και μια πισίνα 105 τετραγωνικών. Ακόμη και όταν αργότερα κάνει δήλωση πόθεν έσχες, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία συμπεριλαμβάνει την πισίνα διαστάσεων κολυμβητηρίου, κατά δήλωσή του, το κόστος ανέρχεται μόλις στα 4.500 ευρώ. Οσο στοιχίζει δηλαδή μια κτηνοτροφική ποτίστρα ζώων. Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώνονται αφορούν τη βίλα στην περιοχή Τρία Λαγγώνια Ποσειδωνίας Σύρου, η οποία είναι όμορη της βίλας του Γιάννου Παπαντωνίου. Τα δύο οικόπεδα αγοράστηκαν το 2001 αντί εξευτελιστικών τιμών από τον ίδιο πωλητή-χρηματιστή (στην περίπτωση του Παπαντωνίου υπήρξε παρένθετο πρόσωπο). Τον Μάρτιο του 2015, το Hot Doc είχε αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκαν τα δύο οικόπεδα μέσω των συζύγων των δύο φίλων στη ζωή και την πολιτική, εκφράζοντας τη θέση ότι πρέπει να γίνει έλεγχος στο πόθεν έσχες. Τα δύο οικόπεδα αγοράστηκαν σε τιμή ευκαιρίας, στο μπαλκόνι του Αιγαίου και αφού αποχαρακτηρίστηκαν από δασικές εκτάσεις, την περίοδο των σκανδάλων του χρηματιστηρίου από χρηματιστή, ενώ Παπαντωνίου και Στουρνάρας έχουν βασικό ρόλο στην οικονομία την περίοδο εκείνη. Ο έλεγχος δεν έγινε. Σήμερα το Documento παραδίδει στην κοινή γνώμη τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ανακριβές πόθεν έσχες του «τσάρου» της οικονομίας και τις αδήλωτες πισίνες. Αυτήν τη φορά η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής και η εισαγγελία είναι υποχρεωμένες να ερευνήσουν.

Στις 17 Μαΐου 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας αναλαμβάνει υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και γίνεται ο εφαρμοστής σκληρών μέτρων για τους Ελληνες, που περιλαμβάνουν κόψιμο μισθών και συντάξεων αλλά και υψηλούς φόρους. Ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο εφαρμόζει αυτά τα μέτρα αλλά τα υποστηρίζει ένθερμα με δηλώσεις που εμφανίζουν κάθε άλλη πολιτική ως καταστροφική για τη χώρα.

Μετά την ανάληψη υπουργικής θέσης ο κ. Στουρνάρας ήταν υποχρεωμένος να κάνει δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) για τον εαυτό του και τη σύζυγό του Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, η οποία έγινε συνυπόχρεη δήλωσης. Στις 13 Αυγούστου 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας καταθέτει πραγματικά δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2011, η οποία είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο. Το ζεύγος Στουρνάρα δηλώνει αρκετά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα οικόπεδο 4.053 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Τρία Λαγγώνια στην Ποσειδωνία της Σύρου. Μέσα στο οικόπεδο, σύμφωνα με τη δήλωση πόθεν έσχες, υπάρχει κτίσμα 371,88 τετραγωνικών μέτρων . Τα δύο ακίνητα ανήκουν κατά 25% στον κ. Στουρνάρα και κατά 75% στη σύζυγό του. Ως έτος κτήσης αναφέρεται το 2001 και το συμβόλαιο με το οποίο αποκτήθηκαν είναι το 1371.

Το 2013 και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών κάνει και πάλι δήλωση πόθεν έσχες με τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Δηλώνει ακριβώς τα ίδια ακίνητα και χωρίς καμιά μεταβολή γράφει ότι έχει το οικόπεδο στη Σύρο στο οποίο υπάρχει σπίτι 371,88 τετραγωνικών μέτρων. Επί δύο χρονιές ο κ. Στουρνάρας επιμένει, όντας υπουργός, πως έχει σπίτι 371,88 τετραγωνικών στη Σύρο μαζί με τη Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα. Τα ποσοστά μάλιστα ιδιοκτησίας παραμένουν τα ίδια, 25% ο Γιάννης Στουρνάρας και 75% η σύζυγός του.

Και εγένοντο τετραγωνικά και πισίνα

Στις 10 Ιουνίου 2014 ο κ. Στουρνάρας φεύγει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να αναλάβει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έπειτα από επιλογή του Αντ. Σαμαρά. Τη θέση αυτή αναλαμβάνει επίσημα στις 27 Ιουνίου 2014. Την επομένη όμως της αναχώρησής του από το εν λόγω υπουργείο, στις 11 Ιουνίου, ο Γιάννης Στουρνάρας καταθέτει συμπληρωματική δήλωση πόθεν έσχες στην οποία εμφανίζει τα ίδια ακίνητα, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές στα τετραγωνικά. Η βίλα της Σύρου εμφανίζεται πλέον να έχει κτίσματα 150 τετραγωνικών παραπάνω ενώ εμφανίζεται και ένα άλλο «κύριο κτίσμα» 105 τετραγωνικών.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 (δύο μήνες μετά) κάνει δήλωση πόθεν έσχες ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πλέον. Εκεί φαίνεται ότι τα 371,88 τετραγωνικά των κτισμάτων γίνονται 520 τετραγωνικά και αναλύονται σε κύριους και βοηθητικούς χώρους. Επίσης φαίνεται πως το κτίσμα των 105 τετραγωνικών είναι πισίνα. Ολα φαίνεται να έχουν αποκτηθεί το 2001 και συνεχίζουν να ανήκουν κατά 25% στον Γιάννη Στουρνάρα και κατά 75% στη Σταυρούλα Στουρνάρα.

Πώς προέκυψαν τα επιπλέον 150 τετραγωνικά και η πισίνα, τα οποία δεν εμφανίζονταν τις δύο προηγούμενες χρονιές στη δήλωση πόθεν έσχες; Μήπως χτίστηκαν στο μεσοδιάστημα και άρα καλώς δεν δηλώθηκαν αφού δεν υπήρχαν; Η απάντηση είναι όχι. Ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών κατείχε αλλά δεν δήλωνε αυτά τα ακίνητα.

Το συμβόλαιο που τον πρόδωσε

Την απάντηση στο τι ακίνητα κατείχε πραγματικά ο κ. Στουρνάρας στο συγκεκριμένο οικόπεδο στη Σύρο δίνει ένα συμβόλαιο δωρεάς που υπογράφουν ο ίδιος και η σύζυγός του. Το οικόπεδο στα Τρία Λαγγώνια της Σύρου (όπως και στην περίπτωση αγοράς του όμορου οικοπέδου από τον φίλο του Στουρνάρα Γιάννο Παπαντωνίου) είχε αγοραστεί από τη σύζυγό του. Στις 18 Νοεμβρίου 2004 η Σταυρούλα Στουρνάρα δωρίζει το 25% του οικοπέδου και όσων κτισμάτων υπάρχουν σε αυτό στον Γιάννη Στουρνάρα. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας περιγράφεται επακριβώς σε αυτό το συμβόλαιο δωρεάς και είναι:

  1. Υπόγειο
    εμβαδού 21,275 τ.μ.
  2. Ξενώνας
    εμβαδού 21,705 τ.μ.
  3. Αποθήκες
    εμβαδού 150,295 τ.μ.
  4. Ισόγειος
    κατοικία εμβαδού 150,295 τ.μ.
  5. Κατοικία
    ορόφου εμβαδού 150,295 τ.μ.


Συνολικά δηλαδή τα κτίσματα που ανήκουν κατά το ένα τέταρτο στον κ. Στουρνάρα είναι 494 τετραγωνικά. Σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες από το επίσημο Κτηματολόγιο το 2009, είναι κατασκευασμένα και δεν κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων. Αρα όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών κάνει δήλωση πόθεν έσχες για μόλις 371,88 τετραγωνικά ψεύδεται. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος αργότερα δηλώνει ακόμη περισσότερα, δηλαδή 520 τ.μ.

Το ζεύγος Στουρνάρα έπρεπε να δηλώσει στο πόθεν έσχες το σύνολο των κτισμάτων που αναγράφονταν στην οικοδομική άδεια, είτε ήταν κύριοι χώροι είτε υπόγεια και βοηθητικοί. Αυτή την έννοια έχει άλλωστε το πόθεν έσχες, να μπορεί να ελεγχθεί αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις κατασκευές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα αυτού που κάνει τη δήλωση.

Εντυπωσιακή είναι και η ξαφνική εμφάνιση της πισίνας, η οποία δηλώνεται μόλις το 2014 στο πόθεν έσχες. Η πισίνα όμως είναι βέβαιο ότι υπήρχε πολλά χρόνια πριν. Αν και ο ίδιος παραδέχεται στη δήλωσή του ως «χρονιά κτήσης το 2001», στις αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί μεταξύ 2007-2009 και έχουν αναρτηθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο φαίνεται η μεγαλειώδης πισίνα του ζεύγους Στουρνάρα να δεσπόζει στο μπαλκόνι του Αιγαίου που μοιράζεται με τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Στουρνάρα που εδίδασκες…

Η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες από τον «τσάρο» της οικονομίας και τη γυναίκα του είναι προφανώς σοβαρό νομικό ζήτημα που απαιτεί την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών. Υπάρχει ωστόσο ένα διόλου ευκαταφρόνητο θέμα ηθικής τάξης. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών που καλεί τους πολίτες να κάνουν θυσίες, τις οποίες μάλιστα εμφανίζει ως επιβεβλημένες, κρύβει τα περιουσιακά στοιχεία του και προφανώς δεν πληρώνει αυτό που του αναλογεί σε φόρους.

Το 2014 όταν η Ελλάδα αντιδρά για τον ΕΝΦΙΑ ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος φόρος που συναντάται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ […] Τυχόν τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή του μπορούν πολύ εύκολα να αντιμετωπιστούν, όπως και αντιμετωπίστηκαν, αλλά ήταν απλώς η αφορμή για να ανοίξει συζήτηση για την απόσυρσή του. Ευτυχώς η κυβέρνηση αντιστάθηκε. Το αντίθετο θα ήταν αφενός κοινωνική οπισθοδρόμηση και αφετέρου θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους».

Την ίδια εποχή τα δικά του περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται κουτσουρεμένα, ψεύτικα και αναλογούντα σε μικρότερους φόρους. Πλήρωσαν ο κ. Στουρνάρας και η σύζυγός του το «χαράτσι Βενιζέλου» και τον ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στην ακίνητη περιουσία τους όπως αυτή εμφανίζεται τον Νοέμβριο του 2014 ενώ προϋπάρχει; Πλήρωσαν τους φόρους για την πισίνα η οποία εμφανίζεται μόλις το 2014 στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, αν και φιγουράρει στις αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου από το 2007-09;

Υπάρχει επίσης ένα ακόμη θέμα που αγγίζει και την ίδια την ουσία της δήλωσης πόθεν έσχες. Το ζεύγος Στουρνάρα εμφανίζεται να έχει περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δηλώνεται αναντίστοιχα μικρή αξία κτήσης. Η αγορά των τεσσάρων στρεμμάτων στην Ποσειδωνία της Σύρου, μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, γίνεται με μόλις 33.000 ευρώ. Το κόστος ανέγερσης του σπιτιού των 520 τετραγωνικών (κατά τη δήλωση 2015) είναι μόλις 117.343 ευρώ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι αν το κόστος αγοράς οικοπέδου και κατασκευής είναι 150.000 ευρώ, τότε η τιμή ανά τετραγωνικό είναι 288 ευρώ. Μια διαδικτυακή έρευνα στις πωλήσεις στην περιοχή της Ποσειδωνίας εμφανίζει τιμές από 3.500 έως 4.500 ευρώ το τετραγωνικό για σπίτια των 500 τετραγωνικών. Το 2001 το κόστος ήταν προφανώς μεγαλύτερο.

Σε ό,τι αφορά τις πισίνες, το κόστος κατασκευής μιας μεσαίας ποιότητας πισίνας 100 τετραγωνικών υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα δηλαδή ακίνητα, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς, έχουν κόστος κατασκευής εκατομμύρια και όχι 150.000 ευρώ που δηλώνονται στο πόθεν έσχες του ζεύγους Στουρνάρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter