Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Κίνα – 19 νεκροί και 247 τραυματίες

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Κίνα – 19 νεκροί και 247 τραυματίες

Στους 19 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων και στους 247 ο αριθμός των τραυματιών από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,0 βαθμών σε απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής επαρχίας της Κίνας Σιτσουάν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο σεισμός έπληξε μια αραιοκατοικημένη περιοχή 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Γκουανγκγιουάν αργά χθες (τοπική ώρα), με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Βρίσκεται επίσης κοντά στο εθνικό πάρκο Τζιουτζαϊγκόου, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η επαρχία Σιτσουάν είναι σεισμογενής. Τον Μάιο του 2008 επλήγη από ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 70.000 άτομα.

Άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών έπληξε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) ένα απομακρυσμένο τμήμα της βορειοδυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε η κινεζική σεισμολογική υπηρεσία. Η Λαϊκή Ημερησία ανέφερε ότι 32 άτομα τραυματίστηκαν στην κυρίως αγροτική περιοχή.

Οι Αρχές της Σιτσουάν ανακοίνωσαν ότι τα σωστικά συνεργεία σταδιακά βοηθούσαν τους τουρίστες και τους κατοίκους, που είχαν αποκλειστεί από κατολισθήσεις, να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και έξι τουρίστες, σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία ειδήσεων China News Service. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι 19 άτομα σκοτώθηκαν και ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες δεν είναι σοβαρά. Οι Αρχές της Σιτσουάν δήλωσαν ότι περίπου 30.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από την πληγείσα περιοχή, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στους στενούς δρόμους.

Μερικές δεκάδες τουρίστες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Τζιουτζαϊγκόου, περιμένοντας για μια πτήση. Το αεροδρόμιο είναι ανοικτό και αρχίσει να απομακρύνει τον κόσμο με αεροπλάνα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Λι που ταξίδευε με την μικρή του κόρη δήλωσε ότι βρισκόταν στο ξενοδοχείο όταν σημειώθηκε ο σεισμός. «Οι τοίχοι και το πάτωμα έτρεμαν. Κάποια πράγματα έπεσαν από το τραπέζι», δήλωσε. Κάποιοι στο ξενοδοχείο τραυματίστηκαν, αλλά οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους.

«Τα σωστικά συνεργεία εμφανίστηκαν γρήγορα και μας έδωσαν νερό και τρόφιμα», δήλωσε ο Λι. Του επετράπη να απομακρυνθεί κατά προτεραιότητα λόγω της μικρής του κόρης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua), ένας Γάλλος και μια Καναδή είναι ελαφρά τραυματίες. Οι Αρχές της Σιτσουάν δήλωσαν ότι οι αρχικοί φόβοι για μερική κατάρρευση ενός ξενοδοχείου ήταν υπερβολικοί, καθώς το κτίριο υπέστη σχετικά μικρές ζημιές και όσοι βρίσκονταν σε αυτό απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Οι σεισμολογικές υπηρεσίες της Σιτσουάν, που επίσης υπολόγισαν το μέγεθος του σεισμού στους 7,0 βαθμούς, δήλωσαν ότι το επικεντρο της δόνησης ήταν στην επαρχία Νγκάγουα, όπου κατοικείται κυρίως από την εθνότητα των Θιβετιανών, πολλοί εκ των οποίων είναι νομάδες βοσκοί. Χθες σημειώθηκαν στην περιοχή μια σειρά από μετασεισμούς.

Κρατικά ελεγχόμενοι λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εικόνες με κάποιες ζημιές στο Τζιουτζαϊγκόου, με κεραμίδια να έχουν πέσει από κτίρια και τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η παροχή ηλεκτρισμού στις πληγείσες περιοχές, ενώ διασώστες στέλνει και ο στρατός.

Οι Αρχές της Σιτσουάν δήλωσαν σε έναν από τους επίσημους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πάνω από 38.000 τουρίστες βρίσκονταν αυτές τις ημέρες στο Τζιουτζαϊγκόου. Η δόνηση έγινε αισθητή έως την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Τσενγκντού, ακόμα και στο Σιάν, όπου βρίσκεται το διάσημο μνημείο με τους πήλινους στρατιώτες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter