Αυξάνονται τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες λέει η Moody’s

Αυξάνονται τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες λέει η Moody’s

Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι «πιστωτικά αρνητική» (credit negative) για τις τράπεζες σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας ότι μπαίνουν σε κίνδυνο τα πλάνα αναδιάρθρωσης, περιλαμβανομένου και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% ως το 2019.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στη β’ αξιολόγηση αναφέρει στη χθεσινή της αναφορά η Moody’s δημιουργούν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης τόσο ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) όσο και ως προς την επιστροφή σε κερδοφορία μετά από χρόνια ζημιών. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση πριν από έναν ακόμα σκληρό γύρο stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά το ρίσκο για πιστωτές και καταθέτες

H ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι σημαντική για την ικανότητα των τραπεζών να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA.

Στην χθεσινή του αναφορά ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη, για να αναπτυχθεί η οικονομία την περίοδο 2017-2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Για την καθυστέρηση αναφέρει πως έχει ως σημείο αναφοράς τη διαφωνία σχετικά με τη νομοθέτηση ή όχι μέτρων για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας του ESM ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται.

Αυτό αυξάνει το ρίσκο και δημιουργεί αντίρροπες δυνάμεις στο στρατηγικό πλάνο των τραπεζών. Πιθανότατα οδηγεί σε αναστολή νέων επενδύσεων και σε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, επισημαίνει η Moody’s

Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που ενέκρινε ο SSM, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s) πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 40% ως τα τέλη του 2019 ή σε ονομαστικούς όρους, στα 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο δείκτης NPEs προς δάνεια πρέπει να υποχωρήσει στο 34% από το υψηλό 51% τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό θα γίνει κυρίως με αναδιαρθρώσεις αλλά και με ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter