Αύξηση μισθών στη… Γερμανία!

Αύξηση μισθών στη… Γερμανία!

Οι μισθοί στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 3,1% φέτος, το περισσότερο εδώ και τέσσερα χρόνια, αντανακλώντας μια ισχυρή αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και σημαντική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ανέφερε σήμερα το ινστιτούτο WSI.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 2,5%, τον υψηλότερο από το 2011. Η ασυνήθιστα παρατεταμένη ανοδική πορεία, που βρίσκεται τώρα στον ένατο χρόνο της, βοήθησε τα συνδικάτα των εργαζομένων να κερδίσουν σχετικά υψηλές μισθολογικές αυξήσεις.

Το ινστιτούτο WSI ανακοίνωσε ότι οι μισθολογικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής φέτος υποδηλώνουν ότι οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,1% κατά μέσο όρο το 2018, που είναι η υψηλότερη αύξηση από το 2014.

Μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 1,7% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι πραγματικοί μισθοί πιθανόν θα αυξηθούν περίπου κατά 1,4%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Αυτό δείχνει πώς οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί βοηθούν να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μακρά και καθοδηγούμενη από την κατανάλωση ανοδική πορεία της Γερμανίας», δήλωσε ο ερευνητής του WSI Τόρστεν Σούλτεν.

Ο Σούλτεν υπέδειξε τις ασυνήθιστα υψηλές μισθολογικές αυξήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία της μεταλλουργίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπάρχουν σχεδόν 21 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία που είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και κατά συνέπεια τυγχάνουν ισχυρότερης θέσης στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό των εργαζομένων με συλλογικά συμφωνηθέντες μισθούς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter