Βαρκελώνη: Νεκρός ο οδηγός του βαν που αιματοκύλησε τη Λας Ράμπλας

Βαρκελώνη: Νεκρός ο οδηγός του βαν που αιματοκύλησε τη Λας Ράμπλας

Ο οδηγός του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, ήταν ένας από τους 5 άνδρες που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς, γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες El Pais και El Periodico.

Η καταλανική αστυνομία είχε νωρίτερα επισημάνει ότι είναι πιθανό ο οδηγός του βαν να βρίσκεται μεταξύ των νεκρών στο δεύτερο περιστατικό, αλλά δεν ήταν βέβαιη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, ο οδηγός στην επίθεση στη Λας Ράμπλας που αναγνωρίστηκε ως ο Μούσα Ουκαμπίρ ήταν μεταξύ των προσώπων που εξουδετέρωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Καμπρίλς.

Οι δράστες των επιθέσεων στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 130, σχεδίαζαν “μια επίθεση πολύ μεγαλύτερου εύρους”, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Προετοίμαζαν μία ή περισσότερες επιθέσεις. Η έκρηξη στο Αλκανάρ επέτρεψε να αποφύγουμε (…) επιθέσεις πολύ μεγαλύτερου εύρους”, είπε ο Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελόνης.

Οι ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Οι τρεις από τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είναι Μαροκινοί ενώ ένας τέταρτος που έχει τεθεί επίσης υπό κράτηση είναι Ισπανός. Είναι ηλικίας μεταξύ 21-34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια. Είναι πιθανόν αυτός ο άνθρωπος να είναι μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα που τραυματίστηκε από την επίθεση στη Βαρκελώνη το απόγευμα της Πέμπτης.

H επόμενη ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος

Στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας προσπαθούν να επανέλθουν κάτοικοι και επισκέπτες της Βαρκελώνης μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας, που προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από εκατό. Ο ακόλουθος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ισπανική κοινωνία προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα. Σήμερα, όπως είπε, ο δρόμος όπου έγινε χθες το τρομοκρατικό χτύπημα, δόθηκε στην κυκλοφορία και απομακρύνθηκε το φορτηγάκι της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ λειτουργούν κανονικά και οι σταθμοί του μετρό.

Από την πλευρά της ελληνικής κοινότητας, όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό, ενώ η σύζυγος του Έλληνα, που είναι γερμανίδα και τραυματίστηκε κατά την επίθεση, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο Δημήτρης Καϊμάκης, που διατηρεί εστιατόριο λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Όπως είπε ο κ. Καϊμάκης μετά την επίθεση επικράτησε πανικός ανάμεσα στον κόσμο. «Ο φόβος κυρίευσε τους ανθρώπους κι αυτός έγινε ακόμα μεγαλύτερος εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα ή για πυροβολισμούς σε ολόκληρη την πόλη», είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Την επομένη της επίθεσης στη Βαρκελώνη, αυξάνονται οι συζητήσεις για τα μέτρα ασφαλείας

Οι ισπανικές αρχές δέχθηκαν σήμερα τα πυρά της κριτικής από σοκαρισμένους κατοίκους της Βαρκελώνης και τουρίστες επειδή δεν προστάτευσαν την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης από μια φονική επίθεση με βαν.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν πως φοβούνταν από καιρό πως η περιοχή θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων και διερωτήθηκαν γιατί οι αρχές της πόλης και η αστυνομία δεν είχαν εγκαταστήσει μόνιμα κολώνες ή άλλα εμπόδια για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επίθεσης με οχήματα εναντίον περαστικών.

Άλλοι είπαν πως οι αρχές πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για ασφάλεια με την προστασία του τουρισμού –ενός τομέα που είναι ευαίσθητος στην αύξηση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας– και τη διατήρηση του τρόπου ζωής των κατοίκων.

Οι δημοτικές αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν πως επιπλέον αστυνομικοί είχαν ήδη αναπτυχθεί στη Ράμπλας πριν από τις χθεσινές επιθέσεις και πως τα μέτρα ασφαλείας είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση.

«Πρακτικά ήταν αναπόφευκτο να συμβεί εδώ, ιδίως ύστερα από αυτό που συνέβη στη Νίκαια», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ραμπάρτε, 50 ετών, φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο σε απόσταση μερικών μέτρων από τη Λας Ράμπλας. «Θα έπρεπε να είχαν βάλει μερικές (κολώνες) εκεί ή κάτι.»

Η Γκάλι Μπάτατ, 24 ετών, μια Αμερικανίδα που ζει κοντά στην περιοχή και βρισκόταν μερικούς δρόμους παρακάτω από το σημείο των επιθέσεων, είπε πως παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχαν κολώνες στη Λας Ράμπλας και σε άλλες περιοχές που θα ήταν πιθανοί στόχοι επίθεσης με αυτοκίνητο.

Οι ισπανικές αρχές είχαν τοποθετήσει προηγουμένως τσιμεντένια εμπόδια για να προστατεύσουν ευαίσθητες περιοχές και η Βαρκελώνη είχε εφαρμόσει προσωρινά τέτοια μέτρα σε ορισμένες κεντρικές λεωφόρους στη διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους.

Η πόλη είχε απαγορεύσει επίσης στα μεγάλα φορτηγά να εισέρχονται σε κεντρικές περιοχές εκείνη την περίοδο, όπως και η Μαδρίτη. Οι αρχές εγκατέστησαν μεγάλες τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κοντά στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης στη διάρκεια της νύχτας μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter