Βαρουφάκης: Για το plan b με έκαναν υπουργό

Βαρουφάκης: Για το plan b με έκαναν υπουργό

Μετά τις διακοπές στην Κρήτη, Γιάννης Βαρουφάκης είπε να ταράξει  και πάλι τα νερά. Σε δηλώσεις του στο “Σκάι” ανέφερε ότι από τον Ιούλιο του 2013 παρουσίασε το σχέδιο για το σύστημα των παράλληλων πληρωμών τόσο στον Αλέξη Τσίπρα (σ.σ αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης), και στον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τόνισε μάλιστα πως μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα το σχέδιο «τόσο καλό που η αντίδραση θα ήταν πολύ θετική ακόμη και αν το παρουσίαζε μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)».

Ο Γίαννης είπε ακόμα ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο το παρουσίασε το Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του κ. Τσίπρα ενώπιον του (νυν) πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Παρόντες σε εκείνη την συνάντηση ήταν και ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το σχέδιό του δεν είχε ως στόχο να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να ήταν συμπληρωματικό του ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργούνταν.

«Παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να είχε η κάθε χώρα της ευρωζώνης και η Ελλάδα, και η Ιταλία… Δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο» επέμεινε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισεκ. ευρώ. «Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν τον αφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα το έκανε αυτό (το σχέδιο)» Δεν παρεμβαίνω, συνέχισε, στο έργο της ΤτΕ, και απαιτώ να μην επεμβαίνει στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν την αφορούν.

Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «θέλει να μαστιγώνει την Ελλάδα για να νουθετεί το Παρίσι».

Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του κινήματoς του DiEM 24 σε κόμμα, αφήνοντας την απόφαση στα μέλη του κινήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter