Βασίλης Κόκκαλης: Στόχος της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας»

Βασίλης Κόκκαλης: Στόχος της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας»

Την 11η πανελλήνια έκθεση Agrothessaly 2017 για την γεωργία και την κτηνοτροφία, εγκαινίασε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Η έκθεση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η έκθεση είναι σημαντική για τη χώρα και τη πόλη της Λάρισας, διότι «θα αναδειχθούν από την έκθεση αξιόλογοι άνθρωποι που θα μπουν μπροστά στο νέο παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας» τονίζοντας πως το βασικό όραμα είναι «ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τη γεωγραφική θέση και το παραγωγικό δυναμικό της»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι «ο χαμένος εξαγωγικός προσανατολισμός». Για τον λόγο αυτό, είπε πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας «ισχυρής αναγνωρίσιμης ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων, ενός ισχυρού brand name που να διασφαλίζεται με αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους»

«Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των λαών δημιουργούν ‘ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αναζητώντας πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά και τοπικής ταυτότητας. Επομένως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Απαιτείται συνεπώς η κατανόηση των χαρακτηριστικών της ζήτησης, καθώς και η χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων στην οργάνωση της παραγωγής, της διακίνησης και εμπορίας, αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή» σημείωσε.

Κριτική στα λάθη του παρελθόντος σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των ενισχύσεων, έκανε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης στην ομιλία του από το βήμα των εγκαινίων της Agrothessaly 2017, λέγοντας πως «διαμορφώθηκαν αντιλήψεις και συμπεριφορές που οδήγησαν σε αδιέξοδα».

«Παρά τα μεγάλα κονδύλια που δόθηκαν μέσω της ΚΑΠ για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη της υπαίθρου, δεν βελτιώθηκε στο ανάλογο βαθμό η ανταγωνιστικότητα, όσο καλές και αν ήταν οι προθέσεις. Παραμερίστηκαν οι πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

Εξαγγελίες για προγράμματα και δράσεις

Ο υφυπουργός τέλος, εξήγγειλε και νέες δράσεις και προγράμματα για τους αγρότες που σχετίζονται με την ΚΑΠ, ενώ ανακοίνωσε το νέο μέτρο της Νιτρορύπανσης, αλλά και το μέτρο ενίσχυσης των ομάδων παραγωγών.

«Το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ δημιουργεί τις ανάλογες προϋποθέσεις, αφού με βάση των εθνικό φάκελο της ΚΑΠ και του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, θα διατεθούν 19,6 δισ. ευρώ στην ελληνική αγροτική οικονομία την περίοδο 2014-2020. Ήδη χτες έγινε η προδημοσίευση του μέτρου της Νιτρορύπανσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσκληση για τα βιολογικά, αναμένονται τα αποτελέσματα των νέων γεωργών. Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί η απόφαση για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Και εντός του 2017, αναμένεται να προκηρυχτεί και το μέτρο της στήριξης των ομάδων παραγωγών, ενώ έχουμε ήδη στα χέρια μας τη σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει το νομικό καθεστώς της λειτουργίας σύστασης και δραστηριοποίησης των ομάδων παραγωγών, που είναι ο νέος μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter