Βασιλική Θάνου: Λάθος η στήριξη της Ένωσης Δικαστών στον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο

Βασιλική Θάνου: Λάθος η στήριξη της  Ένωσης Δικαστών στον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο

Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στηλιτεύει η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι επιχείρησαν με την επίμαχη επιστολή τους, να προστατεύσουν και ένα εκ των μελών τους, το όνομα του οποίου, όπως, αποκάλυψε το Documento, εμπλέκεται στην υπόθεση αποφυλάκισης εμπόρου ναρκωτικών από τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Πρόκειται για τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, και, όπως αποκάλυψε το Documento, το όνομά του αναφέρεται σε ένορκη κατάθεση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος ήταν υπόδικος για την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων.

Συγκεκριμένα, στην ένορκη κατάθεσή του, ενώπιον των εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Γεωργίου Καλούδη, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, δήλωσε ότι ο δικηγόρος του, κατά τη διάρκεια που ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή, του πρότεινε να τον αποφυλακίσει με αντάλλαγμα 800.000 ευρώ.

Η αποφυλάκιση, όπως του είπε και έχει καταθέσει ενόρκως, θα γινόταν με την παρέμβαση των ανθρώπων του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Θεοχάρη Μπίρπου που ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Χ. Αθανασίου και του συμβούλου του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή.

Η Βασιλική Θάνου, μιλώντας στον Alpha 989, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεώρησε ότι μέσω της επιστολής της προστατεύει ένα εκ των μελών της, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας. Τόνισε ότι αυτός ο τρόπος άμυνας είναι λάθος και θα πρέπει ο ίδιος (ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εν προκειμένω), να ζητήσει δικαστική έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εξαπολύοντας πυρά κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σημείωσε πως «συνεχίζεται μια κατάσταση, η οποία δεν ωφελεί ούτε την Δικαιοσύνη ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε την Δημοκρατία. Οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής, με επιχειρήματα όμως επιστημονικά και όχι με απαξιωτικό τρόπο για τους δικαστές. Με τρόπο ευπρεπή», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι δεν δικαιολογείται, με ακραία φρασεολογία και προς το ύφος και προς το περιεχόμενο. Ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρεται στους δικαστές όπως η κυβέρνηση της Πολωνίας. Όχι μόνο δεν προστατεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά δίνουν την εντύπωση ότι εμπλέκονται δικαστές σε κομματικά παιχνίδια. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε μεγάλο κύρος και με όλα αυτά συνεχώς κλονίζεται η αξιοπιστία της. Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα, την στάση αυτή δεν την συμμερίζεται η πλειοψηφία των δικαστών».

Αναφερόμενη στην απόφαση του Αρείου Πάγου, η κα Θάνου είπε ότι «ο δικαστής κρίνει με βάση τον νόμο και τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν πρέπει να κρίνει όμως απομονωμένος από την κοινωνία, πρέπει να μετρά και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των αποφάσεών του».

Για το θέμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είπε πως «είναι υπό μελέτη το ζήτημα. Υπάρχει διάχυτος συνταγματικός έλεγχος. Πρέπει με μεγάλη προσοχή να γίνει όποια αλλαγή στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος».

Για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σχολίασε ότι «αυτή είναι η μεγάλη της παθογένεια. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθέσεων. Ορισμένες από τις μεγάλες υποθέσεις καθυστέρησαν ηθελημένα και αυτό ελέγχεται πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης γιατί είναι υπερβολικός ο χρόνος αυτός».

Τέλος, όσον αφορά στην παρέμβαση του Προέδρου του Στε, Νίκου Σακελλαρίου είπε πως ακόμη κι αν ο δικαστής αισθάνεται θιγόμενος από την κριτική με τρόπο απαξιωτικό, «δεν ξέρω αν θα πρέπει σε τόσο υψηλούς τόνους να αντιδρά. Ήταν ασυνήθης ο τρόπος, ο Πρόεδρος του ΣτΕ είναι η πρώτη φορά που καλεί και δίνει συνέντευξη με την τήβεννό του», συμπλήρωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter