Βενεζουέλα: Αιματηρές εκλογές – Για «απάτη» μιλούν οι ΗΠΑ (Photos + Video)

Βενεζουέλα: Αιματηρές εκλογές – Για  «απάτη» μιλούν οι ΗΠΑ (Photos + Video)

Για εκλογές «απάτη» έκανε λόγο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ενώ το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών μίλησε για «δυναμική και ευέλικτη αντίδραση κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού. Οι πολίτες της Βενεζουέλα κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν για τη νέα Συντακτική Συνέλευση, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από τη βία και το αίμα.

“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας,” πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές”.

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Μαδούρο: Υπομείναμε στωικά την τρομοκρατία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα στις 6.05 το πρωί (13.05 ώρα Ελλάδας), δηλαδή πέντε λεπτά μετά το άνοιγμα της κάλπης, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα για τη σημασία που αποδίδεται στη δημιουργία της Συντακτικής Συνέλευσης.

Συνοδευόμενος από στενούς του συμβούλους και κρατικά ΜΜΕ ο Μαδούρο δήλωσε «έχουμε υπομείνει στωικά την τρομοκρατία και την εγκληματική βία. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα δώσει ένα χέρι βοήθειας στην πατρίδα μας».

«Απάτη» οι εκλογές λένε οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Η διαδικασία εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, διαδικασία που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, είναι “βήμα προς τη δικτατορία” και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας, δήλωσε χθες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι.

Ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον για τις εκλογές της Κυριακής, ενώ οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας απείχαν ευρέως από τις κάλπες και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννιά άτομα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις αρχές. Μεταξύ των συγκαταλέγονται δύο έφηβοι καθώς και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιάς ληστείας, καθώς και ο Ρικάρδο Κάμπος, 30, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που σκοτώθηκε από σφαίρα.

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε την απαρχή μιας “νέας εποχής μάχης” στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

“Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία”, είπε η Χέιλι σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. “Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν”, τόνισε.

Το πετρέλαιο ως «όπλο»

Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters. 

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα έχει ανάγκη από αργό πετρέλαιο για να το αναμειγνύει με το δικό της “βαρύ”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.

Αιματηρή ημέρα εκλογών

Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Η εισαγγελία επίσης ανακοίνωσε τον θάνατο του Μαρσέλ Περέιρα, 38 ετών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης χθες στην Πολιτεία Μερίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Απριλίου, να ανέρχεται σε 114, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε γνωστό ότι ένας υποψήφιος στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση δολοφονήθηκε στο σπίτι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

“Μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στο σπίτι του Χοσέ Φελίξ Πινέδα, ενός δικηγόρου 39 ετών, στο Σιουδάδ Μπολίβαρ” και “τον πυροβόλησε πολλές φορές” επισήμανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ανάρτηση στο Twitter, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά αίτια.

Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον 4 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν σήμερα όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις σημερινές εκλογές, καθώς υποστηρίζει ότι η Συντακτική Συνέλευση θα αντικαταστήσει το εκλεγμένο Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχει η ίδια), και καλεί τους υποστηρικτές της σε μαζική αποχή. Είχαν προηγηθεί πολλές ημέρες απεργίας, αλλά και διαδηλώσεις.

Η Συντακτική Συνέλευση θα έχει τη δικαιοδοσία να γράψει ξανά το Σύνταγμα της χώρας, αλλά θα είναι και θεσμικά ανώτερη από άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.

Κεντρικής σημασίας, πάντως, για την επόμενη ημέρα θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές, ιδιαίτερα μετά το άτυπο δημοψήφισμα που πραγματοποίησε προ ημερών η αντιπολίτευση. Οι αντίπαλοι του Μαδούρο έχουν ανακοινώσει ότι σε εκείνη τη διαδικασία συμμετείχαν 7,6 εκατ. άνθρωποι.

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της. 




Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter