Βερολίνο: Δεν ετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Διαψεύδει δημοσίευμα της Handelsblatt

Βερολίνο: Δεν ετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Διαψεύδει δημοσίευμα της Handelsblatt

Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται οι διεθνείς πιστωτές – Κομισιόν, ΕΜΣ, ΕΚΤ και ΔΝΤ – για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Handelsblatt που επικαλείται πηγές με γνώση της πρότασης.

Το κείμενο που συντάχθηκε πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις και θα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, εξετάζονται και άλλες επιλογές για λύσεις -πακέτο, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όπως η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, καθώς και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους, κατά 10 έως 15 χρόνια.

Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ΕΜΣ 13 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν. Ο ΕΜΣ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής (για τα δάνεια αυτά), προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι καταρχήν, αντίθετη σε αυτήν την ιδέα. Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018. Για την ώρα, προσθέτει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει. Μόνο μετά, θα μπορούσε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν επίσης, άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι να επιμηκυνθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, επίσης, να επιστρέψουν, μέσω των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας με διάρκεια ενός έτους.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, διαμηνύοντας ότι δεν προετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνει, η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία, στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter