Βγάζουν στη σέντρα τον Σταύρο για να κάνουν αλλαγή τη Φώφη

Βγάζουν στη σέντρα τον Σταύρο για να κάνουν αλλαγή τη Φώφη

Κόντρες και μαχαιρώματα στην ποδιά της πάλαι ποτέ «πράσινης πολυκατοικίας».

Λες και η πολύπαθη κεντροαριστερά τα είχε όλα λυμένα και το μόνο της πρόβλημα ήταν ποιος θα στείλει τις… καρτ-βιζίτ σε ποιον! Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι το τρίο του εκσυγχρονισμού Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης θα προχωρήσουν πολύ σύντομα στη δημιουργία νέου κόμματος – γράφτηκε μάλιστα ότι είναι θέμα ημερών. Και, όπως λένε, θα απευθύνουν πρόσκληση και στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Πολύ ευγενικό! Δηλαδή θα στείλουν πρόσκληση στη Γεννηματά, η οποία είχε πάρει πρώτη την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα στον χώρο του κέντρου, την οποία δεν είχαν αποδεχθεί επειδή θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «τελειωμένο» ή επειδή απλώς δεν θέλουν τη Φώφη αρχηγό, αλλά τώρα την καλούν να τους ακολουθήσει στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!

Και ενώ είναι προφανές ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει την πρόσκληση στους αποστολείς της χωρίς καν να την ανοίξει, μαθαίνουμε ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα αποδεχθεί την πρόσκληση, όχι μόνο επειδή το βασικό του αίτημα να γίνουν εκλογές αρχηγού του νέου φορέα από τη βάση έχει ήδη γίνει δεκτό από τους τρεις, αλλά κυρίως επειδή ενώ μεταξύ των τριών το προβάδισμα το έχει η Διαμαντοπούλου, μεταξύ των τεσσάρων μαθαίνουμε ότι το έχει ο… Θεοδωράκης! Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η εξήγηση είναι απλή: όσοι δεν θέλουν τη Διαμαντοπούλου και γενικά πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ σε νέα εγχειρήματα, προκρίνουν τη λύση Θεοδωράκη «για αρχή και… βλέπουμε», όπως έλεγε στο Documento πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που υπήρξε κοντά στον Κώστα Σημίτη αλλά δεν στηρίζει το τρίο.

Στο μεταξύ, είναι σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποδεχόταν να εμπλακεί στο εν λόγω εγχείρημα μόνο εάν του πρότειναν την αρχηγία, πράγμα που φυσικά ούτε έγινε ούτε θα γίνει. Προς το παρόν, λοιπόν, συνεχίζει τη δραστηριότητά του οργανώνοντας εκδηλώσεις με τον Κύκλο Ιδεών που έχει συστήσει και παραμένει στο ΠΑΣΟΚ… μέχρι νεωτέρας. Όσο για τα ενεργά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, μάλλον θα πάρουν αποφάσεις ανάλογα με το πού θα γείρει η πλάστιγγα… Ποιον ξεχάσαμε; Τον Γιώργο Παπανδρέου! Αυτόν ούτε οι τρεις δεν τον θέλουν – σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Ετσι, λοιπόν, και φυσικά μόνο σε περίπτωση που δεν πάμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές, τα διάφορα «παράκεντρα» βρήκαν στο πρόσωπο του Στ. Θεοδωράκη, το κόμμα του οποίου ήδη φυλλορροεί, την απάντηση στην αντικειμενική έλλειψη αξιόπιστου και άφθαρτου προσώπου που θα αναλάβει την αρχηγία στην κεντροαριστερά. Μιλάμε για τον ίδιο «ηγέτη» που όταν το κόμμα του κατέβηκε για πρώτη φορά σε εκλογές –στις ευρωεκλογές του 2014– και τον ρωτούσαν σε ποια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα θα ενταχθεί, απαντούσε ότι το Ποτάμι είναι μεταξύ σοσιαλδημοκρατών, πρασίνων και… φιλελεύθερων! Αυτό θα πει να έχεις μεγάλη γκάμα, έστω κι αν έχεις μικρό κόμμα.

Και για να καταλήξουμε στο διά ταύτα, οι τρεις –που… άντε να γίνουν τέσσερις μαζί με τον Θεοδωράκη– έχουν, λέει, στόχο να διεμβολίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να γίνουν και αντίπαλο δέος στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο μεγαλύτερος στόχος, πάντως, πέρα από το αυτονόητο, να μπει δηλαδή το νέο κόμμα στη Βουλή –με την ελπίδα ότι θα γίνει αυτό που… ήθελε να γίνει το ΠΑΣΟΚ, ο τρίτος πόλος, αλλά και το τρίτο κόμμα– είναι ένας, αλλά φυσικά ουδείς τον παραδέχεται. Να κερδίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις εκλογές, χωρίς αυτοδυναμία, ώστε να έχει την… ανάγκη τους και να βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή, είτε αυτό το ονομάσουν «συνεργασία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου» αλά Μητσοτάκη είτε «αναγκαίο κακό για το καλό της χώρας» αλά ΠΑΣΟΚ.

Το συνέδριο της ΔΗΣΥ και οι μνηστήρες

Τελικά, όπως πάει το πράγμα, πρώτα θα κάνουν οι τρεις και όσοι τους ακολουθήσουν το νέο κόμμα και μετά θα γίνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) για τη δημιουργία του νέου κεντροαριστερού φορέα, το οποίο ανακοίνωσε εκ νέου η Φ. Γεννηματά πριν από λίγες ημέρες, χωρίς όμως να δεσμεύεται για την ημερομηνία. Και ενώ ο σύμμαχός της στη ΔΗΣΥ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζητεί επίμονα να γίνει το συνέδριο τον Μάρτιο –καθώς, παρεμπιπτόντως, ενδιαφέρεται και για την αρχηγία– η Γεννηματά και το επίσημο ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στο… κάποια στιγμή εντός του 2017.

Το γεγονός δε ότι στη συγκεκριμένη ομιλία της η κ. Γεννηματά δεν επανέφερε και την παλιά της πρόταση περί εκλογής αρχηγού του νέου φορέα από τη βάση έχει προκαλέσει υποψίες στους επίδοξους μνηστήρες, που δεν είναι και λίγοι! Για παράδειγμα, εκτός από τον Θ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, εξακολουθεί να «παίζει» κατά διαστήματα το όνομα του «ρόδα είναι και… δεν γυρίζει» Γιώργου Καμίνη, όπως και του νεότερου όλων Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόκειται για τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη ευρωβουλευτής με την Ελιά – την έφαγε ο… δάκος στην πορεία– και προτιμά να δηλώνει ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αντί του ΠΑΣΟΚ ή έστω της ΔΗΣΥ. Μια ωραία κεντροαριστερή ατμόσφαιρα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter