Βγάζουν (τα) μάτια (μας), οι φόροι που δεν αποδίδουν

Βγάζουν (τα) μάτια (μας), οι φόροι που δεν αποδίδουν

Εγκλωβισμένοι στην ελληνική εσωστρέφεια και στις αξιολογήσεις των δανειστών, θα ξεχάσουμε ότι το 2016 και το 2017 είναι πολύ καλές περίοδοι για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

Η διαμόρφωση σχετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν βοηθήσει σημαντικά την ελληνική βιομηχανία να ξεπεράσει την αύξηση της φορολογίας στα καθαρά κέρδη (29% από 26%) και να πετύχει θετικές καμπύλες ανάπτυξης, παραγωγής και προστιθέμενης αξίας. Εξέλιξη που φαίνεται εν μέρει στην ενίσχυση των εξαγωγών, δεδομένου ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σύνολο 24 επί μέρους τομέων της μεταποίησης, οι 14 καταγράφουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο πεντάμηνο του 2017. Ανάλογη ήταν η πορεία και το 2016 όταν οι εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ. Το 2016 ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ήταν 90,90 ή +2,51% σε σχέση με το 2015. Στο α΄πεντάμηνο του 2017 ο μέσος δείκτης βρίσκεται στο 93,41, που σημαίνει ότι η ανοδική τάση συνεχίζεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό (+2,76%).

Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι ποιοι τομείς πάνε καλά, αλλά ποιοι τομείς δεν πάνε καλά. Αν κοιτάξουμε της εξέλιξη των δεικτών θα διαπιστώσουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς με τη χειρότερη επίδοση είναι των ποτών και του καπνού, δηλαδή δύο κλάδοι που η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους. Πράγματι ο κλάδος των ποτών παρουσιάζει μείωση παραγωγής κατά 11,4% και των καπνών κατά 26,4%. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Σε αυτούς του κλάδους, η χώρα μας που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω εγχώριας παραγωγής, θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα. Όμως επειδή η αγορά είναι παγκοσμιοποιημένη όταν επιβάλει κάποιος φόρο στην παραγωγή και ο κλάδος που θίγεται δεν αποτελεί μονοπώλιο, τότε απλά και γρήγορα γίνεται μεταφορά της παραγωγής σε άλλο κράτος. Το αποτέλεσμα είναι μόνο ένα: ζημιά. Ηδη το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει από τα νούμερα συλλογής των φόρων, τα οποία είναι μικρότερα σε σχέση με πέρυσι. Συνεπώς το μόνο που η κυβέρνηση κάνει με το να καθυστερεί την άρση της φορολογικής επιβάρυνσης σε αυτούς τους τομείς είναι να βγάζει μόνη της τα μάτια της. Φυσικά όχι τα δικά της, αλλά τα δικά μας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter