Βιασμοί, αυτοκτονίες και άθλιες συνθήκες ζωής στο συγκλονιστικό οδοιπορικό του Al Jazeera στη Μόρια (Video)

Βιασμοί, αυτοκτονίες και άθλιες συνθήκες ζωής στο συγκλονιστικό οδοιπορικό του Al Jazeera στη Μόρια (Video)

Συγκλονίζει το βίντεο – οδοιπορικό του Al Jazeera στο οποίο αποτυπώνονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου.

«Παιδιά βιάζονται. Ζουν στοιβαγμένα. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Εσείς θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτούντες άσυλο στη Μόρια;», είναι το ερώτημα που θέτει το Al Jazeera.

«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» αναφέρει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού» σημειώνει.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες ζωής στη Μόρια, όπου πρόσφυγες ζουν στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας. «Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσαν 19 ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στο hot spot στα νησιά.

«Αν ζούσες στη Μόρια θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες» αναφέρεται στο βίντεο. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» τονίζεται και αμέσως μετά ένας άνδρας εξομολογείται: «Με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».

«Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» προσθέτει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης καθώς, μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 72 ανθρώπους κι ένα μπάνιο σε 84.

Στη Μόρια υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο να στεγάσει 3.000, με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα. Οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες για όσους ζουν εκτός του καταυλισμού, εκεί όπου αν είσαι τυχερός απλά θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις. «Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει στο κλείσιμό του το βίντεο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter