Bloomberg: Tο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας στηρίζεται στις τράπεζες

Bloomberg: Tο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας στηρίζεται στις τράπεζες

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τόνωση της ανάπτυξης, μετά την έξοδο από μια σκληρή οκταετία γεμάτη προγράμματα διάσωσης περιστρέφεται γύρω από τις τράπεζες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που έχει αποκτήσει το Bloomberg News ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα στις 13:00 ένα σχέδιο 110 σελίδων, το οποίο θέτει ως κύρια προτεραιότητα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Αυτά τα βήματα θα ενδυναμώσουν την ικανότητα του τομέα να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της «αναμόρφωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δημιουργήσει συνεταιριστικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκών κεφαλαίων στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών θα είναι «προσεχτικά σχεδιασμένη στη βάση της ορθολογικής πρακτικής των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και μία ομαλή μετάβαση» σύμφωνα με το σχέδιο, στο οποίο υπογραμμίζεται ακόμη ότι η εύρεση στρατηγικών επενδυτών θα είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Με τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διαχείριση των επισφαλών δανείων θεωρείται σημαντική για να μπορούν οι τράπεζες να επικεντρωθούν στην εμπορική τους λειτουργία και να υποστηρίξουν δραστηριότητες βιώσιμων επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας.

Εταιρεία διαχείρισης

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει το κόστος και τα οφέλη της υιοθέτησης εναλλακτικής διαδικασίας για την επίλυση των επισφαλών δανείων, όπως η σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να περιορίσουν την μην εξυπηρετούμενη έκθεση στο 37% ή 64,6 δισ. ευρώ από 101, 8 δισ. ευρώ, με τα κόκκινα δάνεια να μειώνονται στο 47% ή 38,6 δισ. ευρώ από 72,8 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου 2017 και 2019.

Παράλληλα με την άρση των capital controls εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί το επιχειρείν. Μία σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter