Βόμβα στο Κορδελιό: Πώς θα απομακρυνθούν οι κάτοικοι

Βόμβα στο Κορδελιό: Πώς θα απομακρυνθούν οι κάτοικοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες για τη μεγάλη επιχείρηση της ερχόμενης Κυριακής με στόχο την απομάκρυνση βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εντοπίστηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Νέα Μοναστηρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

 Περίπου 72.000 κάτοικοι των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα χρειαστεί να μετακινηθούν για τη διεξαγωγή της επιχείρησης με ασφάλεια και ήδη όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς βρίσκονται επί ποδός, όπως και οι κάτοικοι που θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μερικές ώρες, με ορισμένους απ’ αυτούς να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με περιέργεια για το πώς θα κυλήσει η επιχείρηση, που όμοιά της δεν έχουν ξαναδεί, ενώ άλλοι με …χιούμορ.

Στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, απ’ όπου θα χρειαστεί να μετακινηθούν 62.000 άνθρωποι (άλλοι 10.000 από το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης), αύριο το πρωί θα ξεκινήσει η διανομή του ενημερωτικού εντύπου, πόρτα-πόρτα, σε όλους τους κατοίκους. Εκτός από το ενημερωτικό έντυπο θα αναρτηθούν σε δημόσιους χώρους, χάρτες με τις περιοχές και τις ζώνες εκκένωσης, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Πέτρος Σούλας, σύμφωνα με τον οποίον το σχέδιο εκκένωσης θα υπάρχει και σε κάθε οικοδομή του δήμου.

Ο δήμος -πρόσθεσε ο κ. Σούλας- υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Υπενθύμισε δε, ότι, ο σχεδιασμός της επιχείρησης επιτάσσει προληπτικά (από τα ελληνικά και διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας) την υποχρεωτική απομάκρυνση του πληθυσμού που κατοικεί σε ακτίνα 1,9 χλμ., από το σημείο εντοπισμού της βόμβας για τέσσερις έως οκτώ ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των δημοτών οι υπηρεσίες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στις 10,11 και 12 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ανέφερε πως “όλοι και όλα κινούνται με βάση το σχεδιασμό και τις προδιαγραφές που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις”.

Σημείωσε ακόμη πως “ούτε πανικός πρέπει να δημιουργηθεί, γιατί δεν υπάρχει λόγος πανικού, ούτε εφησυχασμός. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις στρατιωτικές οδηγίες, να υποταχθούμε και να πειθαρχήσουμε όλοι για να τελειώσει η κατάσταση με ασφάλεια”.

Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, “αγγίζει” και τα όρια του Δήμου Δέλτα, απ’ όπου, ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρξει μετακίνηση κατοίκων.

Ο διαδραστικός χάρτης με τα σημεία, τα οποία θα εκκενωθούν, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter