Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν χορό εκατομμυρίων σε Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού – Τι είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν χορό εκατομμυρίων σε Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού – Τι είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr

Μετά το δημοσίευμα του koutipandoras.gr για το «αλισβερίσι εκατομμυρίων στο υπουργείο Πολιτισμού», 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν την ερώτηση που αφορά τις «νοσηρές καταστάσεις που επικρατούν εδώ και χρόνια στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ)».

Νοσηρές καταστάσεις που επικρατούν εδώ και χρόνια στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) και ανεξέλεγκτο χορό εκατομμύριων, με ευθύνη των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη διοίκηση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, που διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, παραμένουν τα ίδια πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία, ενώ όλα γίνονται σε αγαστή σύμπνοια με μέλη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Ακόμα σημειώνουν, ότι με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τη Νέας Δημοκρατίας, το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται με άφθονο δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας ποσοστό επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), καθώς και από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας.

«Με αποφάσεις του Ε. Βενιζέλου και του Α. Σαμαρά, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που συνδέονται με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί, ίσως, ακραίο παράδειγμα εκείνου του κρατικοδίαιτου – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπήρξε βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης των δύο κομμάτων», αναφέρουν και συμπληρώνουν:

«Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016, ανήλθε σε 16,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το υπέρογκο ποσόν των 1,6 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009, η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μερίδιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν 1 εκατ. ευρώ. Μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Α. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ που αποδίδονταν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ και προσέθεσε έκτακτη επιχορήγηση, η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσόν 190.000 ευρώ είναι το μερίδιο που αναλογεί στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ».

«Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο με την τακτική χρηματοδότηση από το ΤΑΠ είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, τα οποία επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ερώτηση υπογράφει πρώτος ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ ανάμεσα στους 28 βουλευτές είναι οι Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Φίλης, Μάκης Μπαλαούρας και Θεόδωρος Δρίτσας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter