Βουλή: Ειδική συνεδρίαση για τα 70χρονα της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου – Μήνυμα προς την Ευρώπη από Δραγασάκη & Καμμένο – Αιχμές για ελληνοτουρκικά & μεταναστευτικό από Μητσοτάκη

Βουλή: Ειδική συνεδρίαση για τα 70χρονα της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου – Μήνυμα προς την Ευρώπη από Δραγασάκη & Καμμένο – Αιχμές για ελληνοτουρκικά & μεταναστευτικό από Μητσοτάκη

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να ενσωματώσουν την αρχή της νησιωτικότητας, επισήμαναν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τοποθετούμενοι στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο των 70 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι κανείς δεν μπορεί να επιβουλεύεται την ελληνικότητά τους. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που άφησε αιχμές κατά τις κυβερνητικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.

Πάνος Καμμένος

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου, ιδίως για όσους «προσπαθούν να αλλοιώσουν την ελληνική ιστορία και επιβουλεύονται την ακεραιότητα της πατρίδας μας». Πρότεινε «να υιοθετήσει η Βουλή ένα από τα “μικρονήσια” που φυλούν Θερμοπύλες σε πολύ δύσκολες συνθήκες». 

Έκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στο θέμα της νησιωτικότητας, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών» και «σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται να εφαρμόζουμε το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας». Επίσης, να δοθεί η «μάχη της ιδιαιτερότητας», ώστε αυτό «να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη».

Γιάννης Δραγασάκης

«Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα πλήρους αυτονομίας», επισήμανε στην δική του παρέμβαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε πως καμία ξένη κυριαρχία δεν μπόρεσε να αλλοιώσει την ταυτότητά τους, ενώ άφησε αιχμές εναντίον της Τουρκίας, λέγοντας πως «πρόκειται για μία ιστορική αλήθεια που κάποιοι δείχνουν να αγνοούν στην εύφλεκτη περιοχή μας». 

Επισήμανε παράλληλα, ότι αυτά τα νησιά βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού και ανθρωπιστικού προβλήματος. Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί «να περιλαμβάνεται η νησιωτικότητα στις εθνικές αλλά και στις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής, η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε ότι η δύναμη της χώρας δεν προέρχεται από «ανούσιους παλικαρισμούς» και «εύκολους τυχοδιωκτισμούς», ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα δικαιούται και περιμένει μια έντιμη πολιτική για το προσφυγικό». Επίσης, ανέφερε ότι «οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες της δύσης. Αυτό που μας μαθαίνει η ιστορία είναι να ξέρουμε που βρίσκεται η Ελλάδα στην μεγάλη σκακιέρα».

​ 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter