ΒΟΥΛΗ: Η συζήτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά (LIVE)

ΒΟΥΛΗ: Η συζήτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά (LIVE)

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα στη Βουλή και θα μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από τo Documentonews.gr

Η τροπολογία -που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα- φαίνεται να συγκεντρώνει τελικά την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

Εφόσον ισχύσει η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ Βασίλη Κικίλια περί της υπερψήφισής της θα έχει την αποδοχή της αξιωματική αντιπολίτευσης ενώ υπέρ έχει ταχθεί και η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της. Με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανόν να μην χρειαστεί τελικά η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία είχε εξαγγείλει ότι θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση συνιστά έμμεση ενίσχυση της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, πρός τους κατοίκους των συγκεκριμένων νησιών. Τόσο άλλωστε κοστολογείται το μέτρο παγώματος του ΦΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία. ‘Οπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, το κόστος θα καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων.

Με αυτήν αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων , δηλαδή όλων των νησιών που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία εξαιρούνται:

Από την 1-10-2015 τα νησιά

-Σαντορίνη-Μύκονος-Νάξος-Πάρος-Ρόδος-Σκιάθος

Από την 1-6-2016

-Σύρος-Θάσος-Άνδρος-Τήνος-Κάρπαθος-Μήλος-Σκύρος-Αλόννησος-Κέα-Αντίπαρος-Σίφνος

Νωρίτερα σήμερα η Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ότι ψηφίζει «ναι» στην τροπολογία για την διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά κατά την διάρκεια 2017. Ωστόσο, θεωρεί ότι η τροπολογία αυτή, όσο και η τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα που πέρασε προ ημερών, έπρεπε να τελούσαν σε γνώση των Ευρωπαίων και σε συνεννόηση μαζί τους.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «αυτό το κρυφτούλι του ΣΥΡΙΖΑ και οι μονομερείς του ενέργειες δυσκολεύουν την αξιολόγηση και δημιουργούν σύννεφα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα να κόβει συντάξεις και μισθούς και μετά να δίνει βοήθημα, καθώς και η τακτική, πρώτα να ανεβάζει το ΦΠΑ σ΄όλα τα νησιά και μετά να το κατεβάζει για ένα χρόνο για πολύ λίγα από αυτά, είναι ασυνάρτητη, παράλογη και σίγουρα δημιουργεί την εικόνα επιδιωκόμενης απόδρασης του κ. Τσίπρα από την εξουσία».

Χθες πάντως ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία με “πόλεμο” σκληρών ανακοινώσεων.

Ιδιαίτερα μετά το «πισωγύρισμα» της Νέας Δημοκρατίας κατά την ψήφιση του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους, θεωρείται πως οποιαδήποτε θέση και να λάβει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι «ευάλωτη».

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως αν πει ΝΑΙ, όπως έχει αποφασίσει, θα θεωρηθεί πως έχει αλλάξει στάση λόγω της κοινωνικής κατακραυγής. Αν πει ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ θα θεωρηθεί πως ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τη γραμμή Σόιμπλε.

Βέλη Μαξίμου προς Ν.Δ.:

Μια μικρή «πρόγευση» έδωσε η σκληρή επίθεση του Μαξίμου προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. όπου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υπάκουσε σε τηλεφώνημα των δανειστών, ή απλά του Σόιμπλε.

Το ίδιο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έστειλε πυρακτωμένα βέλη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως την ώρα που ο πρωθυπουργός «τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι», ο ίδιος «εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα “βάστα Σόιμπλε”, συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της χώρας», μήπως και «του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας. Μάταια…».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο κ. Μητσοτάκης «Έχει το θράσος να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την εφάπαξ 13η σύνταξη για 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την ώρα που ο ίδιος δεν την υπερψήφισε! Όταν άλλαζε την απόφαση της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών που του έδωσαν τη σχετική εντολή. Και θέλει να κυβερνήσει…

Πως; Μέσω τηλεφώνων; Αν και έχει βαθειά εμπειρία από τηλέφωνα και τηλεφωνικά κέντρα, γερμανικά!».

Βέλη Ν.Δ. προς Μαξίμου

Στον κυβερνητικό σχολιασμό η ΝΔ απάντησε αρχικώς με ένα λακωνικό και ειρωνικό σχόλιο, ότι δηλαδή «το Μέγαρο Μαξίμου προσέλαβε τον κ. Πολάκη να γράφει ανακοινώσεις», αλλά η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στη χυδαιότητα, γιατί «οι πολίτες αξίζουν άλλο ύφος και άλλο ήθος εξουσίας το οποίο θα αποκτήσουν σύντομα».

Η Ν.Δ. δεν αρκέστηκε στο σχόλιο αυτό, που μάλλον θεωρήθηκε ήπιο και με δεύτερη ανακοίνωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία αφού αρχικά το βοήθημα προς τους συνταξιούχους ονομάστηκε 13ος μισθός και κατέληξε να γίνει «εφάπαξ»!

https://www.documentonews.gr/filegrid/2016/12/19/5857ad30cd3a18529c08a0b7.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter