Βουλή: Κατατέθηκε ρύθμιση για τη Σαρία με φόντο την επίσκεψη Ερντογάν

Βουλή: Κατατέθηκε ρύθμιση για τη Σαρία με φόντο την επίσκεψη Ερντογάν

Νομοθετική ρύθμιση για την προαιρετική κατάργηση της Σαρίας κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη μορφή αυτοτελούς νομοσχεδίου, όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα της Ολομέλειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή λίγες μέρες πριν επισκεφθεί τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Τουρκίας, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει επίσκεψη στην Θράκη.

Με τη ρύθμιση τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ρυθμίζονται από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν.

Σε περίπτωση διαφωνίας των διαδίκων για το αν μια συγκεκριμένη υπόθεση θα υπαχθεί στα δικαστήρια ή στον Μουφτή, αρμόδια για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι τα δικαστήρια.

Κατ’ εξαίρεση, επίσης, επιτρέπεται στον διαθέτη, εφόσον συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα.

Για τα θέματα κληρονομικού δικαίου η ρύθμιση έχει άμεση ισχύ. Για τα θέματα προσωπικού δικαίου, λόγω της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα και να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εκδοθεί το προαναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter