Βουλή: «Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2018 με 153 «ναι»

Βουλή: «Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2018 με 153 «ναι»

Ψηφίστηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018.

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Πριν την ονομαστική ψηφοφορία, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να ολοκληρώνει την πενθήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2018. Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκεσαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέχεια της χθεσινής σκληρής του κόντρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σφοδρή επίθεση Καμμένου σε Βούλτεψη: «Να σε δω αύριο με τον Μαρινάκη τι θα κάνεις…»

Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του να εξελίσσεται σε κόντρα άνευ ορίων με την Σοφία Βούλτεψη. «Κι εσύ τα άρπαζες από τον Ελεύθερο Τύπο» ήταν μία από τις απανωτές φαρμακερές ατάκες του ΥΠΕΘΑ, προσθέτοντας ειρωνικά: «Να σε δω αύριο με τον Μαρινάκη τι θα κάνεις…».

Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2018, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, πρόκειται να οδηγήσει έπειτα από χρόνια την ελληνική οικονομία εκτός μνημονιακών προγραμμάτων. Η χώρα θα οδηγηθεί έτσι στην απαγκίστρωσή της από τα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία προκάλεσαν βαθιά ύφεση την οικονομία της τα τελευταία χρόνια.

Από μεριάς αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζεται πως ο προϋπολογισμός φέρνει μαζί του νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Τζανακόπουλος: «Ο λαός έριξε τον Σαμαρά λόγω της καταστροφικής συμφωνίας που υπέγραψε» 

Τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης κατέρριψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με τους λόγους που επέφεραν την πολιτική αλλαγή του 2015, κάνοντας λόγο για κολοσσιαία αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Παππάς: Ξανά στις αγορές με τη σφραγίδα της αριστερής προοδευτικής μακροχρόνιας διακυβέρνησης

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα, η Ελλάδα που βγαίνει ξανά, όχι μόνο στις αγορές, αλλά ξαναστέκεται στα πόδια της, θα έχει τη σφραγίδα της αριστερής προοδευτικής μακροχρόνιας διακυβέρνησης». Αυτήν τη βεβαιότητα διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αχτσιόγλου: Στον Μητσοτάκη φάνηκε «φιλοδώρημα» το επίδομα των 400 ευρώ, αλλά τα 430 μισθός του φαινόταν λογικά!

Τη στιγμή που στη συζήτηση του προϋπολογισμού, στη Βουλή, υπερασπίστηκε το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ για 55.000 νέους, η Έφη Αχτσιόγλου εισέπραξε χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Για προϋπολογισμό που έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός έκανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. «Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε πως: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

Με τη σειρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος έκανε λόγο για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους.

«Είναι ένας προϋπολογισμός copy paste με αυτούς των “γερμανοτσολιάδων”, όπως εσείς οι ίδιοι καταγγέλλατε, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος ανάπτυξης» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Από πλευράς Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης είπε: «Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είπε: «Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη».

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο στη μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι’ αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter