Βουλή: Πλήρης επιβεβαίωση του Documento για τις προσπάθειες παροχής ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη (Video)

Βουλή: Πλήρης επιβεβαίωση του Documento για τις προσπάθειες παροχής ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη (Video)

Αρχικά προτάθηκε το ακαταδίωκτο είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή. Με την ρύθμιση που τελικά ψηφίστηκε δεν υπάρχει ακαταδίωκτο και οι εισαγγελείς μπορούν να κάνουν την δουλεία τους είπε ο Στ.Κοντονής.

Επιβεβαίωσε πλήρως τα απανωτά δημοσιεύματα του Documenento σχετικά με τις προσπάθειες που έγιναν και από υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να θεσμοθετηθεί το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν με τα «κόκκινα δάνεια» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Παράλληλα δήλωσε ότι με την ρύθμιση που τελικά προκρίθηκε – και ψηφίστηκε χθες στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου της συμφωνίας με τους θεσμούς – δεν υφίσταται πλέον τέτοιο θέμα. Τα παραπάνω συνέβησαν με αφορμή την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου στην Βουλή.

«Στην αρχή είχε προταθεί το ακαταδίωκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής – χωρίς περεταίρω διευκρινίσεις- σημειώνοντας ότι «εμείς λειτουργήσαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση» ενώ «ανιχνεύαμε και είμαστε σε συνεννόηση με τους θεσμούς». Όπως είπε «η διάταξη αυτή που ψηφίσαμε πέρασε από πάρα πολλές τροποποιήσεις. Μία από αυτές είναι το να μην έχει καμία αναδρομική ισχύ και αυτό ρητά διαλαμβάνεται στο νόμο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι με την διατύπωση που τελικά προκρίθηκε «δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο αντίθετη η θέση της εισαγγελικής αρχής είναι πρωτεύουσα και κυρίαρχη». Επίσης ανέφερε πως η διάταξη «δεν αφορά τραπεζίτες η διάταξη. Αναφέρεται στους υπαλλήλους του δημοσίου και στους υπαλλήλους των τραπεζών που θα εμπλακούν στην διαδικασία των κόκκινων δανείων». Επίσης είπε πως «η διάταξη θέλει να προστατεύσει από την κακόβουλη καταγγελία» αφού «αυτοί οι άνθρωποι με το παραμικρό θα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και «υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει η διαδικασία των κόκκινων δανείων λόγω κακόβουλων καταγγελιών».

Περιγράφοντας την ρύθμιση που ψηφίστηκε σημείωσε ότι «η διάταξη ως προς τους υπαλλήλους των τραπεζών είναι ιδιαίτερα αυστηρή» αφού τις καταγγελίες θα ελέγχει «ένα 3μελές όργανο που θα αποτελείται από 3 εφέτες που θα κρίνουν μετά από γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδα που δεν δεσμεύει θα είναι απλά γνώμη»

Από την πλευρά του ο Ν.Νικολόπουλος αναφέρθηκε είπε ότι «πρώην υπουργοί δικαιοσύνης είναι τώρα δικηγόροι αυτών των τραπεζιτών» αναφέροντας πως «ήρθαμε να ψηφίσουμε ένα άρθρο που εγείρει σοβαρά ηθικά ίσως και νομικά ζητήματα». Σημείωσε πως «από εδώ και πέρα θα πρέπει να ρωτήσουμε και τον κ.Στουρνάρα» και θα «πρέπει να προστατεύσουμε ποιους; Πιθανόν τον κ.Πανταλάκη. Τον εκλεκτό του κ.Στουρνάρα που μένει στην Τράπεζα Αττικής;». Μάλιστα έκανε αναφορά και στο Documento σχετικά με αποκαλύψεις που έχει κάνει για τέτοια ζητήματα. «Διαβάζετε Documento; Δεν διαβάζετε;» ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι με δύο δημοσιεύματά του, το Documento αποκάλυψε την πρώτη προσπάθεια για κατάργηση των εισαγγελέων μέσα από την παραχώρηση αποκλειστικής αρμοδιότητας στον επικεφαλής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα και στην συνέχεια με την αναγόρευση σε αρχιδικαστή τον υπουργό Οικονομικών. 

Δείτε το video και διαβάστε την ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/05/19/591ee07bcd3a183663487ed9.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter