Βουλή: Ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα – 153 ψήφους υπέρ

Βουλή: Ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα – 153 ψήφους υπέρ

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η ΝΔ, «πέρασαν» οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο.

Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Τις τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παρέμβαση Μητσοτάκη: «Δώστε λύση, κάντε εκλογές»

Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε με έμφαση από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δώστε λύση. Κάντε εκλογές. Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε:

«Καλώ άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει σωστά τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του και να του θυμίσω ότι η ιστορία μάς κρίνει εκ των υστέρων, αλλά από την κοινωνία κρινόμαστε καθημερινά».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιφρονεί συστηματικά τη Βουλή. «Τίποτα δεν σταματά μια κυβέρνηση που δεν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία και δεν δείχνει σεβασμό στους θεσμούς και τους κανόνες του Κοινοβουλίου» συνέχισε και είπε χαρακτηριστικά πως η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει.

«Υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου» συμπλήρωσε, για την ψήφιση προαπαιτούμενων σε νομοσχέδιο για την αλιεία και διερωτήθηκε: «Από ποιον προσπαθείτε να κρυφτείτε; Η κοινωνία σας βλέπει κ. υπουργέ, όσο κι αν εσείς μας είπατε την προηγούμενη φορά ότι παρακολουθεί survivor και όχι τη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν συμμετείχε, αλλά απλώς ήταν παριστάμενη.

«Παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Κάνετε ό,τι σας ζητούν» είπε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στους τρεις στόχους που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός, δηλαδή στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη ρύθμιση του χρέους.

«Στο ζήτημα του χρέους αποκαλύπτεται όλος ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης. Η ίδια συμφώνησε ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος και εφόσον είναι απαραίτητο. Αυτό υπογράψατε κ. Τσακαλώτο και σηκώσατε μετά μόνοι σας το θέμα του χρέους ψηλά, για να πείσετε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν τα μέτρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όταν βουλευτές της συμπολίτευσης τον ρώτησαν τι συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο, όχι εμένα. Έχετε κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και ρωτάτε εμένα τι λέει ο Σόιμπλε στο αυτί;».

Αποχώρησαν ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την απόλυτη αντίθεσή τους είχαν εκφράσει νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κατάθεση με τη μορφή τροπολογιών των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ.

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τα αλλεπάλληλα προαπαιτούμενα, βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων.

Αργότερα αποχώρησε από την συνεδρίαση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά και την ομιλία της επικεφαλής του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

Γεννηματά: Είστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, διερωτήθη εάν η κυβέρνηση έχει ως διαπραγματευτική γραμμή τη διεκδίκηση της απόφασης του 2012 ή «θα αρκεστεί σε αναφορές “εάν”, “ίσως” “εφόσον χρειαστεί” …», επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι έχουν αναληφθεί κρυφές δεσμεύσεις.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα περί ανάγκης συνεννόησης και το νέο, όπως είπε, αφήγημα για επενδύσεις κι ανάπτυξη. «Με τα λόγια χτίζετε ανώγεια και κατώγια», σημείωσε. «Δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική. Είστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη.

Πυρά Τσακαλώτου

Να μην αφήσει η Βουλή προσχήματα, να μην αφήσει τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Εurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι δεν κατανοεί «τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση».

«Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι΄αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επιτήρηση και επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter