Βούτυρο στο ψωμί των μισαλλόδοξων – Τι κρύβει το coming out του Κέβιν Σπέισι

Βούτυρο στο ψωμί των μισαλλόδοξων – Τι κρύβει το coming out του Κέβιν Σπέισι

Τo coming out, το να δηλώνει δηλαδή κανείς και να ζει ανοιχτά ως ΛΟΑΤ άτομο, είναι γενικά καλό πράγμα. Πολύ καλό. Ειδικά σε περιπτώσεις δημόσιων προσώπων μπορούν να επηρεάσουν θετικά μεγάλη μερίδα του κόσμου και να μας δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ορατότητα. 

Αυτά τουλάχιστον λέγαμε μέχρι πριν από μερικές μέρες. Γιατί ήρθε η περίπτωση του γνωστού και βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Κέβιν Σπέισι να αλλάξει τα δεδομένα και να μας κάνει να πούμε «Όχι, μη. Καλύτερα να έμενες στην ντουλάπα, έχει βάλει και ψύχρα έξω».

Ο Κέβιν Σπέισι κατηγορήθηκε πρόσφατα από τον ηθοποιό Άντονι Ραπ, ο οποίος φέτος εμφανίζεται στη γνωστή σειρά «Star Trek: Discovery», ότι τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά σε ηλικία μόλις 14 ετών. Όπως δήλωσε, το συμβάν έλαβε μέρος σε πάρτι του Κέβιν Σπέισι, στο οποίο ο Ραπ ήταν ο μόνος ανήλικος προσκεκλημένος λόγω της γνωριμίας του με τον ηθοποιό. Κάποια στιγμή πήγε σε ένα από τα υπνοδωμάτια και κοιμήθηκε. «Τον είδα να στέκεται στην είσοδο του δωματίου και να με παρατηρεί. Η εντύπωσή μου ήταν τότε ότι ήταν μεθυσμένος. Αντί να μου μιλήσει, με σήκωσε όπως ο γαμπρός σηκώνει τη νύφη. Αρχικά δεν αντέδρασα γιατί προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει. Και τότε ξάπλωσε από πάνω μου».

Ο Κέβιν Σπέισι απαντώντας στις κατηγορίες του Ραπ είπε ότι δεν ξέρει, δεν θυμάται, ότι μπορεί και να είχε πιει και σε αυτό οφείλεται η οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά του και επί τη ευκαιρία δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι γκέι. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Συνέδεσε το coming out του με την αποκάλυψη ότι έχει κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικο στο παρελθόν, παρέχοντας επιβεβαίωση σε όσες και όσους κακώς και αυθαιρέτως συνδέουν την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, ένα στερεότυπο, μια άδικη κατηγορία που η κοινότητά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθεί να εξαλείψει. Εδωσε απλόχερα σε κάθε ομοφοβικό λόγο και επιχείρημα για να συνεχίζει να πιστεύει και να διαδίδει ανακρίβειες που βασίζονται στην προκατάληψη.

Και, ναι, δεν το έκανε με σκοπό ή πρόθεση να ενισχύσει αυτό το στερεότυπο, παρά το έκανε για να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, ξέροντας ότι κάνοντας παράλληλα αυτήν τη δήλωση τα ΜΜΕ θα επικεντρωθούν στο ότι «ο Κέβιν Σπέισι έκανε coming out ως γκέι». Πράγμα το οποίο όντως συνέβη, καθώς αν διαβάσει κανείς τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των διεθνών media θα επιβεβαιώσει ότι εστιάζουν κυρίως σε αυτό, ενώ η καταγγελία για κακοποίηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ως ηθοποιός με πολλά χρόνια καριέρας, γνωρίζοντας από μέσα πώς δουλεύει το σύστημα των ΜΜΕ αλλά και σίγουρα διαθέτοντας πολλούς συμβούλους που τον καθοδηγούν τι θα πει, ειδικά στην περίπτωση ενός τέτοιου σκανδάλου, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Και η στιγμή που επέλεξε να κάνει αυτήν τη δήλωση δείχνει ότι δεν τον ένοιαζαν η ορατότητα και η ειλικρίνεια. Τον ένοιαζε να πει κάτι που θα αποσπούσε την προσοχή από τις κατηγορίες εναντίον του, αδιαφορώντας αν ο τρόπος που το κάνει αποτελεί βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να βρίσκουν αφορμές να διαιωνίζουν τη μισαλλοδοξία τους.

Και αυτό δεν είναι περηφάνια, είναι ντροπή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter