Βραζιλία: Oι δικαστές ακύρωσαν την υποψηφιότητα του Λούλα

Βραζιλία: Oι δικαστές ακύρωσαν την υποψηφιότητα του Λούλα

H πλειοψηφία των δικαστών του Aνωτάτου Eκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας, τέσσερις στους επτά συνολικά, ακύρωσε την υποψηφιότητα του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Χωρίς μια απροσδόκητη μεταβολή — οι δικαστές μπορούν αναθεωρήσουν την απόφασή τους μετά την ψήφο των δύο τελευταίων δικαστών που ακόμη δεν εκφράστηκαν επ΄αυτού– ο πρώην πρόεδρος Λούλα, 72 ετών, φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά φυλακισμένος από τον Απρίλιο για διαφθορά, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Ωστόσο, άλλες προσφυγές είναι δυνατές, κυρίως ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το αποτέλεσμα αυτό αναμενόταν, αλλά η ψήφος του δικαστή ‘Εντσον Φατσίν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος που μίλησε, επέτεινε στιγμιαία την αγωνία. Ο δικαστής στηρίχθηκε σε πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει “το σεβασμό του δικαιώματος του Λούλα να θέσει υποψηφιότητα” όταν εξαντληθούν όλες οι προσφυγές.

Ωστόσο οι ελπίδες του Λούλα τερματίστηκαν αργά το βράδυ μετά την απόφαση με πλειοψηφία 4 -1 του επταμελούς δικαστηρίου έπειτα από έξι ώρες συζητήσεων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Εκλογοδικείου σβήνει ορισμένες αμφιβολίες για τις πιο αβέβαιες εκλογές της Βραζιλίας τις τελευταίες δεκαετίες, παρότι οι δικηγόροι του Λούλα δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κόμμα των Εργαζομένων: Θα εξασφαλίσουμε την υποψηφιότητα του

Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα “αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του” στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της αριστεράς μετά τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου που είναι φυλακισμένος για διαφθορά.

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο ακύρωσε το βράδυ της Παρασκευής την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου ο οποίος από τον Απρίλιο εκτίει ποινή φυλάκισης 12 και πλέον ετών για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Χωρίς καν να περιμένει την ψήφο του τελευταίου των επτά δικαστών, το PT κατήγγειλε “τη βία που διαπράχθηκε” από το Ανώτατο Εκλογοδικείο σε βάρος της προσωπικότητάς αυτής της βραζιλιάνικης αριστεράς και ανακοίνωσε ότι θα “προσφύγει ενώπιον των δικαστηρίων για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Λούλα που προβλέπονται από τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί από τη Βραζιλία”.

“Θα υπερασπιστούμε τον Λούλα στους δρόμους, με τον λαό, γιατί ο Λούλα είναι ο υποψήφιος της ελπίδας”, έγραψε η ηγεσία του PT σε ανακοίνωση.

“Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο νόμος Ficha Limpa (“Καθαρό Ποινικό Μητρώο”) εμποδίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε προσώπου που έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό”, προσθέτει το κόμμα επικαλούμενο 145 υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2016 στην περίπτωση του Λούλα και από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.

“Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο Λούλα δεν μπορεί να μετάσχει σε μια εκλογή γιατί είναι φυλακισμένος”, προσθέτει το PT, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο Λούλα τη δεκαετία του 1980.

Το κόμμα επικαλείται επίσης τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που κάλεσε πρόσφατα τη Βραζιλία να επιτρέψει στον Λούλα να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές έως ότου εξεταστούν όλες οι νομικές προσφυγές του. “Η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί” στην απόφαση της Επιτροπής, διαβεβαιώνει το κόμμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter