Βραζιλία – Τέμερ: «Δεν παραιτούμαι, διώξτε με αν θέλετε»

Βραζιλία – Τέμερ: «Δεν παραιτούμαι, διώξτε με αν θέλετε»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, αντιμέτωπος με όλο και πιο έντονες εκκλήσεις να παραιτηθεί εν μέσω των νέων αποκαλύψεων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, διεμήνυσε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αποχωρήσει οικειοθελώς από το αξίωμα—ακόμη κι εάν του ασκηθεί επίσημα δίωξη από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο—σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Folha de São Paulo.

Οι Βραζιλιάνοι, παρότι έχουν συνηθίσει πια τις αποκαλύψεις των τελευταίων τριών ετών για το σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, παρ’ όλ’ αυτά σοκαρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν μεταδόθηκε μια ηχογράφηση στην οποία ο Τέμερ εγκρίνει τη δωροδοκία ενός φυλακισμένου πολιτισμού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε έρευνα για τις αποκαλύψεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της ομολογίας των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών της εταιρίας συσκευασίας κρεάτων JBS.

Οι δικαστές αναμένεται να αποφασίσουν μεθαύριο Τετάρτη εάν θα διακόψουν την έρευνα κατόπιν του αιτήματος του Τέμερ ωσότου να προσδιοριστεί εάν και κατά πόσον το ηχογραφημένο απόσπασμα αποτελεί προϊόν μοντάζ για να εμπλακεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας στο σκάνδαλο.

«Δεν παραιτούμαι. Αποπέμψτε με αν θέλετε, αλλά εάν υπέβαλα παραίτηση, θα παραδεχόμουν την ενοχή μου», είπε ο Τέμερ στη συνέντευξή του στη Φόλια, τονίζοντας πως η ηχογράφηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της JBS, τον Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, έχει υποστεί επεξεργασία.

Η νέα πτυχή του σκανδάλου απειλεί να διαλύσει τον συνασπισμό υπό τον Τέμερ στο Κογκρέσο και να αφήσει ακυβέρνητη τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καθώς ο πρόεδρος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, μόλις έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση της προκατόχου του από το αξίωμα.

Ο Τέμερ επέμεινε στη συνέντευξή του στη Φόλια πως είναι «απόλυτα» σίγουρος ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του—η οποία θα ολοκληρωθεί τυπικά περί τα τέλη του 2018—χωρίς να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, κυρίως τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του, που συναντούν σφοδρές αντιδράσεις.

Ο συνασπισμός του ήδη δυσκολευόταν να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνταν για να περάσει αυτή η αντιδημοφιλής μεταρρύθμιση. Οι αγορές, οι οποίες προσέβλεπαν στην έγκριση των μέτρων του Τέμερ, υπέστησαν μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν ήλθε στην επιφάνεια η νέα αποκάλυψη.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος κατέγραψε νέα πτώση (-1%) σήμερα, ενώ τα παράγωγα των επιτοκίων ανέβηκαν.

«Θα επιδείξω πολιτικό σθένος τις επόμενες εβδομάδες φέρνοντας ακριβώς προς ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια (στο Κογκρέσο)», είπε ο Τέμερ στη Φόλια. «Δεν είμαι καταδικασμένος», πρόσθεσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος ανέλαβε χρέη προέδρου πριν από έναν χρόνο, αφού καθαιρέθηκε η Ντίλμα Ρουσέφ μετά τη δίκη της για παραποίηση στοιχείων για τα δημοσιονομικά, δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις να παραιτηθεί και να αφήσει το Κογκρέσο να επιλέξει νέο αρχηγό του κράτους για το υπόλοιπο της θητείας του.

Ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης της Βραζιλίας, ο Rede Globo, προέτρεψε και αυτός την Παρασκευή τον Τέμερ να παραιτηθεί.

Το περασμένο Σάββατο, ο δικηγορικός σύλλογος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για την παραπομπή του Τέμερ σε δίκη στη Γερουσία, επιχειρηματολογώντας πως η ηχογράφηση, εάν αποδεχθεί ακριβής, αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος παρέβη το καθήκον του να τηρεί τον νόμο.

Διαδηλώσεις έγιναν χθες Κυριακή σε μεγάλες πόλεις με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό που έγραφαν «έξω ο Τέμερ!».

Κατά τον ίδιο τον Τέμερ, η ηχογράφηση καθαυτή δεν αποτελεί απόδειξη πως έκανε κάποιο αδίκημα. Ο ίδιος είπε πως δεν κατήγγειλε τις αόριστες αναφορές στη δωροδοκία αξιωματούχων διότι δεν τις πίστεψε. «Ο Ζοέζλεϊ τα παραλέει», δήλωσε.

«Αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι να αρχίσει μια συζήτηση, νομίζω το έχω ήδη επιδείξει αυτό με σχετική επιτυχία», επέμεινε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στη συνέντευξή του στη Φόλια. Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος και επέδειξε «αφέλεια» διότι δεν έκανε κι εκείνος μια καταγραφή της συνομιλίας του με τον Μπατσίστα, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά την παραμικρή «ενοχή» του για οτιδήποτε άλλο.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter