Βρετανία: Αύριο στη δημοσιότητα η Λευκή Βίβλος για το Brexit

Βρετανία: Αύριο στη δημοσιότητα η Λευκή Βίβλος για το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο, το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Λευκή Βίβλος είναι ένα έγγραφο που συντάσσει η κυβέρνηση όπου παρουσιάζονται οι προτάσεις της για τα μελλοντικά νομοσχέδια. Την περασμένη εβδομάδα η Μέι είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε στη δημοσιότητα αυτό το κείμενο και πολλοί βουλευτές, ιδίως των Εργατικών, της ζήτησαν να το κάνει πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο για το Brexit.

Η ψηφοφορία αυτή πάντως, με την οποία το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.

Από το πρωί της Τρίτης οι Βρετανοί βουλευτές συζητούν αυτό το σύντομο κείμενο που τιτλοφορείται “Νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)” και έχει ως στόχο να δοθεί η εξουσιοδότηση στην πρωθυπουργό για να ενεργοποιήσει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να ξεκινήσει έτσι η διαδικασία του “διαζυγίου” με την ΕΕ.

“Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει ή όχι να εγκαταλείψει την ΕΕ ή πώς θα πρέπει να το κάνει. Πρόκειται απλώς για την εφαρμογή της απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, ενός σημείου χωρίς επιστροφή το οποίο έχουμε ήδη διαβεί”, είπε ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Μολονότι το κείμενο αυτό είναι πολύ σύντομο, οι βουλευτές το συζητούσαν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα. Σήμερα το απόγευμα θα εξετάσουν πέντε τροπολογίες που έχουν ως στόχο να το απορρίψουν, αλλά μόνο μία από αυτές θα τεθεί σε ψηφοφορία, στις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και περιλαμβάνει τα επιχειρήματα των άλλων τεσσάρων. Εισηγείται την απόρριψη του νομοσχεδίου επειδή η κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε τα τοπικά κοινοβούλια, δεν δημοσιοποίησε τη Λευκή Βίβλο για τη στρατηγική της, “αρνείται να δώσει εγγυήσεις για την κατάσταση των υπηκόων των χωρών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο” και δεν απάντησε σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων που αφορούν τις επιπτώσεις από την αποχώρηση από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Οι πιθανότητες να περάσει αυτή η πρόταση είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα μπλοκάρουν το νομοσχέδιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter