Βρετανία: Μαρούλια και μπρόκολα με δελτίο!

Βρετανία: Μαρούλια και μπρόκολα με δελτίο!

Όχι δεν φταίει ούτε το Brexit ούτε η σχέση ευρώ-λίρας, αλλά οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία άρχισαν να διανέμουν με το δελτίο τα… μαρούλια και τα μπρόκολα.

Η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα, υποχρεώνει από αυτή την εβδομάδα τους πελάτες της να μην αγοράζουν περισσότερα από τρία μαρούλια άισμπεργκ κατ’ άτομο, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ομίλου. “Αντιμετωπίζουμε προβλήματα εφοδιασμού λόγω της κακοκαιρίας στην Ισπανία”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά όλα τα υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία Morrisons –η τέταρτη σε μέγεθος αλυσίδα στη Βρετανία– έλαβε πιο ριζοσπαστικά μέτρα: ο κάθε πελάτης μπορεί να αγοράσει μόνο δύο άισμπεργκ και τρία μπρόκολα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, στόχος των “ποσοστώσεων” αυτών είναι να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός των τακτικών πελατών της.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας καθώς και το κύμα ψύχους που ακολούθησε, τον Ιανουάριο, έπληξαν κυρίως τις νότιες περιοχές όπου καλλιεργούνται κηπευτικά. Αυτές οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή φρούτων και λαχανικών, μολονότι πολλά παράγονται σε θερμοκήπια.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας αυτής, εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Βρετανία παρουσιάζονται επίσης ελλείψεις σε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και σέλινο, αλλά ακόμη δεν έχει επιβληθεί “δελτίο” σε αυτά τα λαχανικά. Η έλλειψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη και ήδη οδήγησε σε αύξηση των τιμών καθώς τα σουπερμάρκετ αναγκάστηκαν να εισάγουν λαχανικά από άλλες, πιο μακρινές χώρες, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

‘Άλλα σουπερμάρκετ έχουν αναρτήσει πινακίδες ιδίως στα ράφια των ψυγείων όπου πωλούνταν συνήθως οι σαλάτες: “Λυπούμαστε, προσωρινή έλλειψη αποθεμάτων”, έγραφε μία από αυτές σήμερα σε ένα υποκατάστημα της Tesco, κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

“Ψάχνω για κολοκυθάκια εδώ και μία εβδομάδα” εξήγησε μια 50χρονη Λονδρέζα, πελάτισσα της αλυσίδας Morrisons. Βλέποντας όμως ότι πωλούνταν έναντι 3,53 λιρών (4,1 ευρώ) το κιλό, διαμαρτυρήθηκε έντονα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τόσα χρήματα.

Πολλοί πελάτες διαμαρτύρονται επίσης για τις τσουχτερές τιμές των λαχανικών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και αναρτούν φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των σουπερμάρκετ για την “κρίση του κολοκυθιού” και την “κρίση του μαρουλιού”, όπως την αποκαλούν.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας διαβεβαίωσε ότι η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα εξομαλυνθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά για τα λαχανικά που παράγονται στο ύπαιθρο θα καθυστερήσει, ιδίως μάλιστα για τα μαρούλια. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγός φρούτων και λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι δύο κυριότεροι πελάτες της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter