Βρετανία: Παραίτηση με ανάληψη ευθυνών για την αντιμετώπιση της φωτιάς στον πύργο Γκρένφελ

Βρετανία: Παραίτηση με ανάληψη ευθυνών για την αντιμετώπιση της φωτιάς στον πύργο Γκρένφελ

Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Κένσινγκτον και Τσέλσι, της συνοικίας όπου βρίσκεται το πολυώροφο κτίριο του δυτικού Λονδίνου όπου τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 14η Ιουνίου, έπειτα από επικρίσεις που δέχθηκε για τους χειρισμούς του συμβουλίου στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

«Ως επικεφαλής του συμβουλίου, πρέπει να αποδεχθώ το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για αυτές τις αποτυχίες», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Νίκολας Πάτζετ-Μπράουν, επικεφαλής του συμβουλίου του Κένσινγκτον και Τσέλσι.

Αποδέχθηκε την κριτική για την απόφαση που έλαβε χθες να αναβάλει μια συνάντηση του συμβουλίου για την καταστροφική πυρκαγιά στον Grenfell Tower, όταν μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να παρακoλoυθήσoυv τις εργασίες, κάτι που υποστήριξε ότι ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια έρευνα.

Μια εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επέκρινε νωρίτερα σήμερα την απόφαση να επιχειρηθεί να συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών το συμβούλιο.

Η βρετανική κυβέρνηση όρισε την Πέμπτη τον δικαστή Μάρτιν Μοθρ-Μπρικ (φωτογραφία κάτω) για να ηγηθεί της έρευνας σχετικά με την πυρκαγιά.

Φθηνότερα αλλά πιο εύφλεκτα υλικά για να μειώσουν το κόστος

Κατά τις εργασίες ανακαίνισης στον Πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο, είχε αρχικά προταθεί να επενδυθεί το κτίριο με χαλκό, αλλά χρησιμοποιήθηκε τελικά αλουμίνιο που ήταν φθηνότερο αλλά και πιο ευάλωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το BBC, αυτό μείωσε κατά 333.000 ευρώ το κόστος της ανακαίνισης, αλλά κόστισε τη ζωή 80 ανθρώπων, καθώς η εξωτερική επένδυση θεωρείται ότι συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς.

Η αστυνομία που ερευνά την καταστροφή έχει πει ότι η επένδυση στον πύργο στη συνέχεια δεν πέρασε τους ελέγχους ασφαλείας. Πηγή προσκείμενη σε μία από τις πολλές εταιρίες που εμπλέκονταν στο έργο δήλωσε ότι η αλλαγή είναι μια κλασσική περίπτωση των συνεχών πιέσεων από τα συμβούλια για να μειωθεί το κόστος ανακαίνισης των κτιρίων. Τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου το 2013 δείχνουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια με τον εργολάβο που προτιμήθηκε αρχικά επειδή δεν κράτησε το έργο εντός προϋπολογισμού. Ζητήθηκαν νέες προσφορές και αυτό οδήγησε στην επιλογή διαφορετικής εργοληπτικής εταιρίας το 2014, από την οποία ζητήθηκε στη συνέχεια να εξοικονομήσει χρήματα σε ό,τι αφορά την επένδυση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter