Βρετανία: Προχωράει με νομοθεσία το Brexit χωρίς τη συναίνεση της Σκωτίας

Βρετανία: Προχωράει με νομοθεσία το Brexit χωρίς τη συναίνεση της Σκωτίας

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ψήφιση της νομοθεσίας που θα τερματίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρότι το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκοτίας δεν έχει δώσει τη συναίνεσή του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τη Σκοτία, ο Ντέιβιντ Μάντελ.

Οι διαφορές για το Brexit έχουν δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων συνιστωσών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ η Ουαλία και η Βρετανία υπέρ της αποχώρησης.

Βάσει ενός συνταγματικού μηχανισμού, γνωστού ως Σύμβαση Σιούελ (Sewel Convention), το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου της Σκοτίας όταν θεσπίζει νόμους που επηρεάζουν σε τομείς πολιτικής, επί των οποίων έχει παραχωρηθεί δικαιοδοσία στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκοτίας.

Η Σκοτία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της. Ωστόσο, ο Μάντελ δήλωσε σήμερα ότι σύμβαση δεν εφαρμόζεται σε ασυνήθιστες περιστάσεις όπως το Brexit και δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ψήφιση του Νομοσχεδίου (για την Αποχώρηση από την) Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εμείς, αυτή τη πλευρά του κοινοβουλίου, έχουμε συμβιβαστεί, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Έχουμε επιδιώξει τη συναίνεση», δήλωσε ο Μάντελ στο κοινοβούλιο.

«Τώρα, νομοθετούμε σύμφωνα με τη Σύμβαση Σιούελ (Sewel Convention) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσει από την ΕΕ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου. Αυτό είναι που χρειάζονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στη Σκοτία».

Η κυβέρνηση της Σκοτίας έχει μέχρι στιγμής απορρίψει στο σχέδιο του Λονδίνου για το Brexit, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με υφαρπαγή εξουσιών που θα έχει ως αποτέλεσμα η δικαιοδοσία στη χάραξη πολιτικής να αφαιρεθεί από το σκοτσέζικο κοινοβούλιο επ’ αόριστον.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας ότι το σχέδιό της περιλαμβάνει μια δέσμευση να επιστρέψει, όταν μπορεί, όλες τις υφιστάμενες εξουσίες στη Σκοτία και να επεκτείνει τους τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο του Εδιμβούργου.

«Είναι καθήκον αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το Brexit και αυτό είναι που θα κάνουμε…Η κατάσταση είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναίνεση εκτός κι αν υπάρχουν μη κανονικές συνθήκες…Νομίζω ότι όλοι δέχονται ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν είναι κανονικές συνθήκες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter