Βρετανία: Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το Brexit

Βρετανία: Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το Brexit

Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιοποίησε σήμερα το σχέδιο νόμου που θα θέσει τέρμα στην υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του βρετανικού δικαίου, η εξέταση του οποίου από το κοινοβούλιο, όπου έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, προοιωνίζεται πολλές λευκές νύχτες.

Με τίτλο «Σχέδιο Νόμου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αυτό το κείμενο των 60 σελίδων αποσκοπεί να καταργήσει, την ημέρα του Brexit, την «Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του 1972 που είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο.

Θα επιτρέψει επίσης τη μεταφορά, ως έχουν ή τροποποιημένων, μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών νόμων στο βρετανικό δίκαιο, ένα τιτάνιο έργο δεδομένων των χιλιάδων διαφορετικών υπαρχόντων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όταν θα έχει διακόψει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρητικά στα τέλη Μαρτίου 2019, στο τέλος μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Αυτό «θα μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μάξιμουμ των βεβαιοτήτων, της συνέχειας και του ελέγχου», υπογράμμισε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί «ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα» στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου και «ένα κύριο στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επέμεινε.

Όμως το κείμενο, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το φθινόπωρο, είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων, που θα αποκρυσταλλώσουν τις διαφορές στον προσανατολισμό που πρέπει να δοθεί στο Brexit.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών έχει πει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει στην παρούσα μορφή και ζήτησε από την κυβέρνηση εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που απουσιάζει από το σχέδιο νόμου.

«Είχαμε μεγάλα προβλήματα με την προσέγγιση της κυβέρνησης (για το Brexit) και αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει σε αυτά, δεν θα υποστηρίξουμε το σχέδιο νόμου», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο υπεύθυνος των Εργατικών για το Brexit Κέιρ Στάρμερ.

Οι Εργατικοί προειδοποίησαν επίσης για τo ενδεχόμενο υπερβολικής χρήσης των «Εξουσιών του Ερρίκου του 8ου», μιας διάταξης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει ένα νόμο χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου.

Ο ίδιος τόνος και στους κεντρώους ευρωπαϊστές του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. «Δεν χρειάζεται να έχουμε αυταπάτες. Θα είναι η κόλαση», δήλωσε ο Τιμ Φάρον, υπεύθυνος του κόμματος για το Βrexit.

Προβλέποντας τις δυσκολίες αυτές, ο Ντέιβιντ Ντέιβις κάλεσε τους βουλευτές να εργαστούν «από κοινού, προς το εθνικό συμφέρον» προκειμένου να «έχουμε ένα νομοθετικό κόρπους που λειτουργεί την ημέρα κατά την οποία θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter