Βροχή οι αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων στον Εθνικό Κήπο

Βροχή οι αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων στον Εθνικό Κήπο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα σχέδια του δήμου Αθηναίων να αναβαθμίσει τις υποδομές του Εθνικού Κήπο. Μετά ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ στην οποίο μεταξύ άλλων μιλούν για ένα έργο το οποίο δεν θεωρείτε αναγκαίο ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει και ανεπανόρθωτες ζημιές στο κήπο άλλες δύο ανακοινώσεις δημιουργούν ερωτήματα για την χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης για τις αναγκαίες εργασίες πρασίνου ενώ αφήνει αιχμές και για την επιλογή του να συνεργαστεί με την ομάδα των Βαυαρών ειδικών κηποτεχνών και αρχιτεκτόνων τοπίου αντί να επιλεγεί ελληνικό επιστημονικό δυναμικό .

Ανακοίνωση εξέδωσε και η εταιρεία φίλων του εθνικού κήπου η οποία αναφέρει ότι «οι συγκεκριμένες εργασίες φαίνονται να μην είναι συμβατές με το πλαίσιο που ορίζει ο χαρακτηρισμός του Κήπου ως Ιστορικού Τόπου, αλλά και να θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημά του. Επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε εργασία στον Εθνικό Κήπο πρέπει να εκτελείται εντός του πλαισίου του χαρακτηρισμού του ως Ιστορικού Τόπου καθώς και των διεθνών συμβάσεων, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και το ευαίσθητο βιολογικό του υλικό, με προτεραιότητα στη διαφύλαξη και αποκατάσταση του βοτανικού του πλούτου. Αναμένουμε από όλους τους αρμόδιους να επιδείξουν τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε αφού λάβουμε πληρέστερη ενημέρωση».

Από 40 κύματα ο Εθνικός Κήπος

Μέχρι το 2004 τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου είχε η Περιφέρεια Αττικής. Τότε περνάει στο Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα τον Οκτωβρίου 2004, ο Εθνικός Κήπος παραχωρήθηκε «δωρεάν κατά χρήση, για διάρκεια 90 ετών στον Δήμο Αθηναίων μαζί με την περίφραξη και τις υπάρχουσες σε αυτόν κάθε είδους εγκαταστάσεις». Το ΦΕΚ της παραχώρησης αναφέρει ότι «ο Δήμος Αθηναίων υποχρεούται, με ευθύνη του, να συντηρεί και να βελτιώνει τη βλάστηση, να διοικεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και φυλάσσει και γενικά να προστατεύει τον παραχωρούμενο Εθνικό Κήπο, ο οποίος θα διατηρεί στο ακέραιο τον δασικό του χαρακτήρα και προορισμό και θα εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Την ίδια εποχή δημιουργήθηκε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με στόχο την προστασία και την διαχείριση του Κήπου. Δίπλα στο ΝΠΔΔ δημιουργήθηκε και η Εταιρία Φίλων Εθνικού Κήπου με σκοπό να βοηθήσει στο έργο του Νομικού Προσώπου κυρίως οικονομικά. Εν τω μεταξύ τον Μάρτιο του 2011 χαρακτηρίζεται ο Εθνικός Κήπος χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος. Είναι η εποχή -που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την σωτηρία του κήπου- που έγιναν οι περισσότερες δράσεις για να καλυτερεύσει το τοπίο το οποίο παραλείφθηκε από την Περιφέρεια σε πολύ κακή κατάσταση .

Ωστόσο ένα χρόνο μετά το Νομικό Πρόσωπο καταργείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς ο λόγος να γίνεται σαφής ούτε καν στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «εγκρίνουμε την κατάργηση του ΝΠΔΔ ‘’Δήμος Αθηναίων – Εθνικός Κήπος’’ καθώς με τον νέο οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων έχει συσταθεί το τμήμα Εθνικού Κήπου της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία της δημοτική αυτής υπηρεσίας με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της Αθήνας». Να σημειωθεί ότι η κατάργηση δεν έγινε για οικονομικούς λόγους καθώς κανένα από τα μέλη του ΔΣ του Νομικού Προσώπου δεν πληρωνόταν. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter