Capital Controls: Στο αρχείο η υπόθεση για τυχόν ποινικές ευθύνες

Capital Controls: Στο αρχείο η υπόθεση για τυχόν ποινικές ευθύνες

Στο αρχείο έθεσε η εισαγγελία τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί με αφορμή μηνυτήριες αναφορές πολιτών. Διερευνήθηκε εάν στοιχειοθετούνταν ποινικές ευθύνες.Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής προκαταρκτικής έρευνας,με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία ήδη επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από το μέτρο που επιβλήθηκε, μία βδομάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

ΟΙ προσφεύγοντες πολίτες έκαναν λόγο στις αναφορές τους προς τη Δικαιοσύνη για την σοβαρή οικονομική δυσπραγία στην οποία περιήλθαν λόγω του μέτρου, είτε στην προσωπική, είτε στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, και ζητούσαν να ερευνηθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν αδικήματα σχετικά με το πολίτευμα, όπως αυτό της εσχάτης προδοσίας.

Αντικείμενο της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας οι εισαγγελείς έλαβαν πολλές καταθέσεις και συγκέντρωσαν πλήθος εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν να διακριβωθεί αν η απόφαση για επιβολή capital controls ελήφθη «εξ ανάγκης» ή αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί με άλλου είδους αντιμετώπιση.

Αν από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι ο περιορισμός θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, τότε μόνον οι εισαγγελείς θα προχωρούσαν σε ποινική αξιολόγηση και αποτίμηση της υπό διερεύνηση απόφασης, αποδίδοντας ευθύνες για την διάπραξη αδικημάτων σε ό,τι αφορά μη πολιτικά πρόσωπα καθώς για τυχόν πολιτικές ευθύνες θα “σκόνταφταν” πάνω στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα έπρεπε να διαβιβάσουν τα στοιχεία τους, στη Βουλή. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter