Capital controls: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο από το ΥΠΟΙΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος

Capital controls: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο από το ΥΠΟΙΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει μέχρι τις 16 Μαίου να διαμορφώσουν σχέδιο οδικού χάρτη ελάφρυνσης των capital controls με απώτερο στόχο την πλήρη άρση τους. 

Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στα δεκάδες προαπαιτούμενα που έχει το κείμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο Εurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών επεξεργάζεται σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls). Το σχέδιο, βέβαια, θα εξελιχθεί ανάλογα με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, την εξέλιξη των καταθέσεων και την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται:

– η ανάληψη μετρητών μέχρι 1.680 ευρώ το μήνα ή 2.000 ευρώ το μήνα. Σήμερα επιτρέπεται η ανάληψη 840 ευρώ το 15νθήμερο ή 420 ευρώ την εβδομάδα.

– η ανάληψη έως και του 60% των καταθέσεων που αποτελούν εμβάσματα από το εξωτερικό. Πρόκειται δηλαδή, για διπλασιασμό του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήμερα (30%).

Επίσης έχει συζητηθεί η δυνατότητα ανοίγματος νέου λογαριασμού και η προσθήκη νέου συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό.

Μετά την συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης επανήλθε η ροή καταθέσεων προς τις τράπεζες και αυτό αποτελεί ένα βήμα εδραίωσης της εμπιστοσύνης. Όμως χρειάζονται αρκετά τέτοια για την ελάφρυνση των capital controls.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter