Climax (**) – Η ταινία της εβδομάδας (Treiler)

Climax (**) – Η ταινία της εβδομάδας (Treiler)

What’s up, doc? 1996. Ένα ανέμελο νεανικό πάρτι σε άδειο κτίριο στην εξοχή, με βινύλια, σανγκρία, χορό, μεθύσια, σεξ και LSD μετατρέπεται σε κατάβαση στην κόλαση.

Sex, drugs και Γκασπάρ Νοέ. Το κοκτέιλ δείχνει και είναι εκρηκτικό. Ένα γκρουπ Γάλλων χορευτών που συγκεντρώνεται σε μια απομονωμένη σχολή χορού για ολονύχτια πρόβα, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επίγεια κόλαση. Το αυτοσχέδιο πάρτι των νέων μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν στη σανγκρία τους κάποιος ρίχνει LSD και χάνεται κάθε έλεγχος. 

Η κατασκευή του φιλμ είναι τυπικής αισθητικής Νοέ: προκλητική, ενοχλητική, ύπουλη. Ο σκηνοθέτης των υπερβίαιων και αμοραλιστικών «Μη αναστρέψιμος», «Μόνος εναντίον όλων», «Carne» αλλά και του… τρυφερού «Love» (η τρισδιάστατη παρτούζα του Νοέ που δίχασε προ τριετίας) ξεκινά με την καταγραφή μιας συγκεκριμένης εποχής και την απεικόνιση μιας γενιάς που σκόπιμα βρίσκεται πέρα από φύλα, φυλές, καθωσπρεπισμό αλλά και… κινητά τηλέφωνα (έξυπνα ο αργεντινός σκηνοθέτης τοποθετεί την ιστορία σε μια χρονιά που τα κινητά δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο σήμερα) για να ενισχύσει την αμείλικτη κοσμοθεωρία του: ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο με τα ένστικτα και τις ορμές του να προέρχονται από τη βία και το σεξ. 

Ο Νοέ πειραματίζεται δυναμικά (αλλά και κάπως εύκολα για κείνον) με την κάμερα: το πρώτο μέρος είναι θαυμάσιο, με τις πρωτότυπες «παρουσιάσεις» των χαρακτήρων (κάποιοι διάλογοι που ακούμε είναι αφοπλιστικά φευγάτοι), τη δυνατή κινηματογράφηση των χορευτικών, το παθιασμένο «σχολιασμό» της μουσικής, το φλερτ με την ηδονή. Από τη στιγμή όμως που το LSD «μιλάει», ο Νοέ ψάχνει να βρει τις απαντήσεις μέσω της πρόκλησης, του σοκ και μιας αεικίνητης κάμερας σε μονοπλάνο που διασχίζει σκοτεινούς διαδρόμους .

 Έγκυες που κακοποιούνται, παιδάκια που κλειδώνονται σε σκοτεινά δωμάτια με κατσαρίδες και ποντίκια, μαχαίρια που χαρακώνουν σάρκες κλπ. Δεν έχουν όλα αξία ή νόημα στην ταινία που μοιάζει με αυτοσχέδιο bad trip (η ερμηνεία της αγνώριστης Μπουτέλα) και πειραματίζεται με πράγματα που στο παρελθόν έχει δώσει ο Νοέ και καλύτερα («Μόνος εναντίον όλων») και πιο ψαγμένα («Enter the void»).

Κοινωνική γαλλικής παραγωγής 2018 (96)

Σκηνοθεσία: Γκασπάρ Νοέ Πρωταγωνιστούν: Σοφία Μπουτέλα, Ρομέν Γκιγιερμίκ, Σουεϊλά Γιακούμπ, Κίντι Σμάιλ, Ζιζέλ Πάλμερ, Tέιλορ Κασλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter