Δείπνο στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά της Μέρκελ και της Λαγκάρντ

Δείπνο στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά της Μέρκελ και της Λαγκάρντ

Πιστοί στην πάγια τακτική τους Αξιωματική αντιπολίτευση και συστημικός Τύπος, τη στιγμή που σε Αθήνα και Βρυξέλλες από νωρίς χθες το απόγευμα καταβάλλονταν διαρκείς προσπάθειες να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, θυμήθηκαν το «Financial Times κερνάει, ΝΔ πίνει».

Για την ακρίβεια η βρετανική οικονομική εφημερίδα στην κυριολεξία τετραγώνισε τον κύκλο φιλοξενώντας θέμα σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε μία συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα με τους πιστωτές της χώρας, μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το περιεχόμενό της σε ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται φυσικά για την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ το 2019, για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που έβλεπε το Ταμείο το 2018 (800.000 €) και όλο το πακέτο το εργασιακό και το ενεργειακό. Πρόταση που ποτέ δεν συμφωνήθηκε με την Αθήνα και που απορρίφθηκε από την πρώτη στιγμή.

Φυσικά η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία και μας πληροφόρησε πως «Το δημοσίευμα των Financial Times αποδεικνύει, άλλη μια φορά, αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας του και το πολιτικό του μέλλον. Γι’ αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας. Η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα».

Για την ουσία πάντως της διαπραγμάτευσης χθες το Ταμείο αντιπαρατέθηκε στην ελληνική πρόταση για επιμερισμό των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και το 2020 προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά στην Ελλάδα και συνεπώς χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν άπαξ.

Στο περιθώριο οι πληροφορίες, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει το Μαξίμου, (μέχρι αργά χθες το βράδυ έκανε λόγο για συνεχείς διαβουλεύσεις) θέλουν την Κομισιόν και τον Ζ. Κ. Γιούνγκερ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Α. Τσίπρα, να επικοινωνεί τόσο με την Άνγκελ Μέρκελ όσο και με τον Κ. Λαγκάρντ πριν το δείπνο της Ελληνικής αντιπροσωπείας (στις 22:00) με τους επικεφαλείς των θεσμών, τον Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Π. Μοσκοβισί.  

Τελικά το δείπνο στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 24:00 χωρίς να γίνει κατορθωτό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να καμφθεί η απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019.

Οι Έλληνες υπουργοί επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων όπου και θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν οι πιέσεις σε ανώτατο επίπεδο και η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Κομισιόν έπιασαν τόπο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter