«Δεν αρκούν οι αθωωτικές αποφάσεις για τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν»

«Δεν αρκούν οι αθωωτικές αποφάσεις για τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν»

Μετά την πικρή δικαίωση των διαπομπευμένων –επί υπουργίας Λοβέρδου- οροθετικών γυναικών, καθώς πολλές εξ αυτών είχαν ήδη αποβιώσει και ορισμένες επειδή αυτοκτόνησαν, έρχεται μία κοινή ανακοίνωση φορέων να υπογραμμίσει την ανάγκη απόδοσης ευθυνών.

«Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα δύο αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης (στις 6 και 16/12 αντίστοιχα) με τις οποίες αθωώνονται 10 ακόμη γυναίκες-θύματα της βάρβαρης υγειονομικής διάταξης 39Α, οι οποίες υπέστησαν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και δημόσιο εξευτελισμό το 2012», τονίζει η ανακοίνωση.

Πέρα από την τυπική δικαίωση, παραμένουν ανοικτά ζητήματα που είναι κρίσιμα και για την ουσιαστική αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης των γυναικών, αλλά και για την αποφυγή ανάλογων απάνθρωπων πρακτικών εις βάρος ευάλωτων ομάδων στο μέλλον.

Επομένως ζητείται τώρα από την Πολιτεία μέσω του αρμόδιου για θέματα διαδικτύου και ηλεκτρονικής επικοινωνίας κρατικού φορέα, «να μεριμνήσει για την άμεση απόσυρση όλων των φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των γυναικών που παραμένουν αναρτημένα, σε εφαρμογή της απόφασης των δικαστηρίων για ανάκλησης της εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποίησης, αλλά και των συστάσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» και επιπλέον «να αναθεωρήσει το άρθρο 59 του ν. 4075, που προηγήθηκε της ενεργοποίησης της υγειονομικής διάταξης 39Α και κατέστησε δυνατές τις πρακτικές της υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης και κράτησης των γυναικών κατά τις επιχειρήσεις-σκούπα που πραγματοποιήθηκαν το 2012».

Την ανακοίνωση υπογράφουν το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το 18 Άνω, το πρόγραμμα απεξάρτησης «ΆΡΓΩ», το τμήμα αποκατάστασης εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter