Δεσμεύεται 1 δις ευρώ στον προϋπολογισμό για να πληρώνουμε πρόστιμα στις Βρυξέλλες

Δεσμεύεται 1 δις ευρώ στον προϋπολογισμό για να πληρώνουμε πρόστιμα στις Βρυξέλλες

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τις μαύρες παραλίες και για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ορίσει ποιες παραλίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ το χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές. Τελευταίως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε στη χώρα μας ποσό 180 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στον Λιβανέζο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα για αθέτηση συμφωνιών από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου. Ετοιμάζεται πρόστιμο δε, όπως συζητείται στις Βρυξέλλες, και για τον λιγνίτη επειδή χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μοιραία λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση κρατάει 1 δισ. ευρώ αποθεματικό στον προϋπολογισμό του 2018 για τις καμπάνες της ΕΕ.

Ειδικότερα για τις χωματερές η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει κάθε μέρα 80 χιλιάδες ευρώ λόγω μη συμμόρφωσης του Ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία σχετικών υποδομών για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και τα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».

Μιλώντας στο Documentonews.gr ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος, υποστηρίζει πως, «κάθε χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για την παράνομη λειτουργία των ΧΑΔΑ, ενώ ακόμα εκκρεμούν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που οι Δήμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ήδη, οι Δήμοι έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι να υπάρξει κλείσιμο του θέματος, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε πρόστιμα στην Κομισιόν», τονίζει ο κ. Φάμελλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αποτελεί «ρεκόρ» μεταξύ όλων των υπουργείων για προσαρμογή σε δικαστικές αποφάσεις, αφού σχεδόν όλα τα Υπουργεία λαμβάνουν χρήματα από το αποθεματικό για τέτοιες δαπάνες, όμως το ύψος της δαπάνης είναι μεγάλο σε σχέση με κάθε άλλη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα κλείσει τις παράνομες χωματερές και θα αποκαταστήσει τους χώρους, στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92.

Πρωταθλητής στις παράνομες χωματερές είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου, με 35 χώρους από τους 92. Πρόκειται για την περιφέρεια όπου οι δήμαρχοι αντιδρούν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως, μετά την Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πάντως, προωθεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας στα νησιά με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και συγκεκριμένα σε Ρόδο, Κω, Σύρο και Νάξο. Για να κατασκευαστούν, όμως, οι μονάδες, πρέπει τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, να αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις κ.ο.κ.

Η Ελλάδα δεν πληρώνει πρόστιμο μόνο για τις ενεργές παράνομες χωματερές, έξι από τις οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο (επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός), αλλά και για το γεγονός πως δεν έχουν αποκατασταθεί οι χώροι σε όσες έκλεισαν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή, αλλά και την Ελληνική νομοθεσία τα πρόστιμα πρέπει να επιβαρύνουν τους τοπικούς δήμους.

Αν το 1 δις. ευρώ του αποθεματικού δεν δεσμευόταν στον προϋπολογισμό, είναι προφανές ότι πολλά από τα δεινά των φορολογουμένων, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Να σημειωθεί ότι πέρσι στο αντίστοιχο προσχέδιο προϋπολογισμού στο 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες συμπεριλήφθηκαν 612 εκατ. ευρώ που αναλύονται ως εξής:

• ενίσχυση με ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους της συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο,

• κάλυψη δαπανών σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων,

• επιχορηγήσεις σε συγκοινωνιακούς φορείς,

• επιστροφές στην ΕΕ από ανεκτέλεστα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, λόγω μη επιλέξιμων δαπανών, διορθώσεων, ανακτήσεων κλπ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter