Δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα «98,4» – Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι και Ενώσεις, τι απαντά η κυβέρνηση

Δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα «98,4» – Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι και Ενώσεις, τι απαντά η κυβέρνηση

“Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στον 98,4”, τόνισε από την Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ότι υπάρχει η πληροφόρηση ότι στους δεσμευμένους λογαριασμούς του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας, περιλαμβάνεται κι αυτός της μισθοδοσίας.

“Είναι ζήτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος αλλά προσέθεσε πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος, δήλωσε την απορία του “για την σπουδή της παρέμβασης αυτής” και είπε πως του μοιάζει “λίγο περίεργη και επηρεασμένη από σκοπιμότητες”.

Έτοιμοι να απαντήσουν στον δρόμο δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωσή τους αναφορικά με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του σταθμού οι εργαζόμενοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

“Οι εργαζόμενοι του “ΑΘΗΝΑ 984” καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του σταθμού, που έχει ως αποτέλεσμα, έξι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μείνουμε απλήρωτοι.

Απαιτούμε την άμεση αποδέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του “ΑΘΗΝΑ 984” συνολικότερα.

Καλούμε όλα τα κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας.

Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα δημοτικά ραδιόφωνα στη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών αδειών μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ιδιωτικών συμφερόντων δείχνει μεθόδευση κλεισίματος του “ΑΘΗΝΑ 984”. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο απαιτούμε την εξαίρεσή μας από τη διαδικασία αδειοδότησης, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα μας.

Προειδοποιούμε ότι τη δική μας απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους και γνωστοποιούμε την απόφασή μας να αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας κάθε, δημοσιογραφικό, νομικό και συνδικαλιστικό μέσο.

Ζητούμε τη συμπαράσταση και τη στήριξη της προσπάθειάς μας από την ΚΕΔΕ και όλα τα σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων.”

Να ανακληθεί η αναδρομική επιβολή τέλους χαρτοσήμου ζητούν ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιβολή τέλους χαρτοσήμου στην επιχορήγηση του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» ζητούν τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων συντακτών και προσωπικού, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ. Οι ενώσεις επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την επιβολή του τέλους χαρτοσήμου ύψους 4.750.000 ευρώ στην επιχορήγηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9.84» αναδρομικά από το 2006, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τον σταθμό, και σε απόγνωση τους 120 εργαζόμενους του.

Η χρέωση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών, δεδομένου ότι έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι πρόκειται για κοινωφελή επιχείρηση που δεν υποχρεούται σε τέλος χαρτοσήμου. Εντούτοις η κυβέρνηση επανέρχεται και ζητεί νέα γνωμοδότηση, προσθέτει η ΕΣΗΕΑ.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστος Κυρίτσης και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, παραβρέθηκαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργιο Καμίνη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους και στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως “το ποσό που ζητείται να καταβληθεί αναδρομικά, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει ο σταθμός από το δήμο Αθηναίων για τα λειτουργικά του έξοδα και η οποία έχει περιοριστεί στο 25% του ποσού που εισέπραττε ο σταθμός πριν από το 2010. Η κυβέρνηση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε άμεση δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων παραμονές Χριστουγέννων και για χρόνο που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Επιπλέον, μέσω αυτών των λογαριασμών, καταβάλλονται εκτός από τις αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί όλων των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων της δημοτικής ραδιοφωνίας και των συγγενών τους, που έχουν κοινούς λογαριασμούς με αυτούς”.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ ζητούν την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του σταθμού και των φυσικών προσώπων που διετέλεσαν πρόεδροι των Δ.Σ. της ΔΕΡΑ και των συγγενών τους. “Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου”, επισημαίνει η Ένωση Συντακτών, η οποία τονίζει ότι όλες οι ενώσεις θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και θα προασπίσουν τις θέσεις εργασίας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Σχετικό άλλωστε ψήφισμα, εκδόθηκε και κατά τη διάρκεια του 8ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, του οποίου οι εργασίες έληξαν εχθές.

“Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο όλα τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και απειλεί το σταθμό με «κλείσιμο». Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη και να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ .

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter